Siersmederij Tupker met 'oeroud ambacht' verkozen tot beste bedrijf van Soest

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
SOEST - Siersmederij Tupker is verkozen tot beste bedrijf van Soest. Eigenaar Rein Tupker is daar hartstikke blij mee, vooral omdat de sector hard op zoek is naar nieuw talent. "Tegenwoordig zit iedereen maar op z'n telefoon."
Siersmeden is een vak en dat heb je niet zo maar onder de knie. Tupker hoopt dat de prijs zijn vak weer even positief onder de aandacht brengt. "Niemand weet meer wat het ambacht is. We hebben jonge mensen nodig met passie die de techniek wil leren", aldus Tupker.
Rein Tupker in actie in zijn siersmederij

MONUMENT

Tupker is niet zomaar een smid, hij heeft al veel dingen op zijn cv staan. Ooit was hij zelfs in de race om een nieuw gouden hek voor Versailles te maken. Hij heeft ook een groot monument gemaakt voor de Eerste Wereldoorlogstrijders in Ieper. En dat allemaal zoals men het vroeger deed: met een hamer, veel vuur en liefde voor het vak.
Vroeger was de smid ondenkbaar in het Nederlandse straatbeeld, maar tegenwoordig is Tupker weggestopt op een industrieterrein in Soest. Dat betekent niet dat smeden onbelangrijk en onbekend zijn geworden. Ze maken nog steeds hekken, balustrades en trappen: objecten die iedereen in het dagelijks leven nog volop gebruikt.

VERKIEZING

De verkiezing van 'Het Beste Bedrijf van Soest' werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. Uit alle deelnemers werden drie finalisten gekozen. Met 45 procent van de stemmen was het bedrijf van Rein Tupker de winnaar.
Het bedrijf Karelsen Bandenservice werd tweede en banketbakker Lex Verkley pakte de derde plaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.