Utrechter die Sinterklaas bedreigde wil verbod op landelijke intocht

© RTV Utrecht / Rik Dogger
UTRECHT - Tegenstanders van Zwarte Piet willen via een kort geding de landelijke intocht van Sinterklaas verbieden. De Utrechtse stichting Majority Perspective daagt onder meer de NTR, de omroep die verantwoordelijk is voor de uitzending op televisie en burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, waar de intocht volgende week is.
Volgens de stichting dragen alle gedaagde partijen bij aan het organiseren, uitzenden, financieren en niet tegenhouden van racisme. "Alle partijen maken zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN kinderrechten verdragen en anti-racisme verdragen", aldus de stichting.

BEDREIGING SINTERKLAAS

Achter Majority Perspective blijkt activist Michael van Zeijl te zitten, die ook onderdeel is van De Grauwe Eeuw. Die organisatie strijdt tegen racisme en protesteerde eerder succesvol tegen een cowboy en indianenfeest in TivoliVredenburg. Van Zeijl zelf werd in augustus veroordeeld omdat hij volgens de rechtbank heeft opgeroepen tot geweld tegen Sinterklaas.
Van Zeijl bevestigt op Facebook dat hij bestuurslid is van Majority Perspective, maar zegt dat hij die functie alleen maar heeft om anderen uit de wind te houden. "Degenen in het bestuur komen namelijk in de statuten te staan en wij zijn die witte woede al gewend", schrijft hij.
Ook mede-activisten Rogier Meijerink en Christa Soeters (beide van #Geen4meivoormij) zitten in het bestuur. "Dat de bekende personen bestuursleden zijn heeft niets te maken met wie erachter zit maar ALLES met de veiligheid van andere leden van onze stichting", aldus Van Zeijl.
Naast de NTR en burgemeester Hamming van Zaanstad, zijn ook het Commissariaat voor de Media, de Staat, Kijkwijzer en mediabedrijf Vinke Vision gedagvaard. Het kort geding dient komende dinsdag bij de rechtbank in Haarlem.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.