OM: vrouw van kindermishandelaar Koelewijn hoeft niet de cel in

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Heeft de vrouw van Bunschoter Henk Koelewijn genoeg gedaan om mishandeling van haar kinderen te voorkomen? Die vraag stond vandaag centraal in de Utrechtse rechtbank tijdens de inhoudelijke behandeling van haar zaak. Als het aan het OM ligt niet en krijgt Diana S. een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar.
Haar man, Henk Koelewijn, werd afgelopen voorjaar tot twee jaar cel veroordeeld wegens jarenlange stelselmatige mishandeling van een groot aantal van zijn kinderen. De zaak tegen moeder Diana is een lastige omdat er geen aangifte ligt.
Geen enkel kind van de in totaal 19 kinderen zit te te wachten op deze rechtszaak. Volgens de officier maakt dat echter niet uit. Hij liet vandaag in de rechtbank merken dat het een principekwestie is. Maar moeder Diana snapt dat niet.
"Hier zit ik dan, er is tegen mij geen enkele aangifte gedaan. De officier van justitie klaagt mij aan in het landsbelang. Ik voel mij belaagd door het OM. De echte achtergrond is geloofsvervolging", aldus S.

MOEDER DIANA

Uit verklaringen die werden voorgelezen blijkt dat de kinderen hun moeder omschrijven als een lieve vrouw die niet opgewassen was tegen hun vader. In de rechtbank bleek ook dat alle gebeurtenissen van de laatste tijd er aardig hebben ingehakt bij moeder Diana.
Op het moment dat er wordt gesproken over de minderjarige kinderen die uit huis zijn geplaatst, breekt ze en barst ze in huilen uit. Ze vindt het ontzettend moeilijk en mist haar kinderen enorm. Volgens S. wordt het contact belemmerd door het OM en mag ze de kinderen zelfs geen kaartje sturen.
Dit alles omdat het als verkapt contact wordt gezien van vader Henk, die een contactverbod opgelegd heeft gekregen. Volgens de officier klopt dit niet, hij vertelt dat er wel degelijk contact mag zijn door bijvoorbeeld brieven te schrijven.
Diana S. vertelde haar verhaal vervolgens verder met een snik, maar verklaarde ook dat ze met een duivels dilemma zit. Ze kan onmogelijk verklaren tegen haar man en haar kinderen. Ze vindt het volgens bijbelse normen gerechtvaardigd om de kinderen een tik te geven, "maar geen harde lel of loei."

ONDERDRUKTE ECHTGENOTE

Ze ziet zichzelf ook niet als een onderdrukte echtgenote: "Ik zie het zo dat man en vrouw samen overleggen en dan een beslissing nemen. Ik hou van mijn man. Het is niet zo dat ik onderdrukt wordt of zo." Haar man Henk Koelewijn kijkt er anders tegenaan en vindt zichzelf de eindbaas.
Diana S. maakte vandaag in de rechtbank regelmatig gebruik van haar zwijgrecht. Ze deed dat op momenten dat ze haar man of kinderen niet wilde belasten. Maar op sommige momenten kwam ze ook fel uit de hoek.

OM

Ook de officier liet zich in felle bewoordingen uit in de rechtszaal. Hij neemt het Diana S. zeer kwalijk dat ze niet heeft ingegrepen; de kinderen zijn namelijk niet in veiligheid gebracht. Politie en justitie zijn ook niet gewaarschuwd.
De officier gaf aan dat het echtpaar kan leven volgens bijbelse normen en waarden, maar dat in onze maatschappij het oordeel wordt gelaten aan de aardse rechter. Het OM vindt de beschuldigingen dan ook wettig en overtuigend bewezen.

VRIJSPRAAK

De advocaat van Diana S. vraagt juist om vrijspraak. Volgens hem is er sprake van psychische overmacht en is het niet gepast om een straf of maatregel op te leggen.
Roozemond benadrukte in zijn verhaal nogmaals de afhankelijkheid van moeder Diana: "Henk staat boven haar in het bijbelse gezin. Scheiden is zondigen tegen god. Ze had geen vertrouwelingen behalve Henk."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.