Hazenpest is terug in Nederland

© ANP
UTRECHT - De hazenpest is terug in Nederland. Volgens de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is de ziekte na zestig jaar afwezigheid onlangs weer vastgesteld in vier provincies, waaronder Utrecht.
De mens kan ook hazenpest oplopen. Bij tijdige behandeling met antibiotica is er geen reden tot zorg, maar volgens deskundigen kunnen mensen er wel aan overlijden als ze niet behandeld worden.

OMVANG ONDUIDELIJK

Hoe groot de omvang van de pest is, is moeilijk in te schatten. Stervende dieren verstoppen zich meestal en worden na hun dood niet meer gezien. Alleen jagers en natuurbeheerders vinden soms dode dieren of ze zien de hazenstand teruglopen.
Ook in enkele andere Europese landen is de hazenpest weer gesignaleerd. In Duitsland moesten onlangs negen jagers tegelijk in het ziekenhuis behandeld worden nadat ze hazenpest hadden opgelopen.
Mensen kunnen besmet raken na contact met een zieke of gestorven haas, via een insectenbeet, door besmet water en door het opsnuiven van besmette deeltjes. Wie besmet raakt kan zweren krijgen, ontstoken lymfeklieren, koorts of griepachtige verschijnselen. De besmetting kan niet van mens op mens overgaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.