Nieuwegeiners met taalachterstand eerder op cursus

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Nieuwegeiners met een taalachterstand kunnen sneller een taalcursus volgen dan het college van plan was. Eigenlijk zou de aanpak van laaggeletterdheid pas in 2020 beginnen, maar de PvdA in Nieuwegein vond dat te laat. Tijdens de algemente beschouwing pleitte de partij met succes voor meer geld om er nu al werk van te maken.
Laaggeletterden die de stap hebben gezet om een taalopleiding te volgen zouden in het oude plan moeten wachten tot 2020 om met de cursus te kunnen starten. Volgens fractievoorzitter Marianne Spalburg zou dat leiden tot afhakers en dat vindt de partij onverteerbaar. Met het extra geld worden er nu extra middelen vrijgemaakt om de Taal+ opleiding komend jaar al te laten starten.
Laaggeletterdheid is een groot probleem in Nieuwegein. Ongeveer tienduizend Nieuwegeiners hebben taalproblemen. Volgens een onderzoek van de Universiteit Maastricht scoort Nieuwegein rond het landelijk gemiddelde. Met een percentage van 13 tot 16 procent laaggeletterden heeft het wel de laagste taalbeheersing in de provincie.
Laaggeletterdheid zorgt voor problemen bij het werk, bij het invullen van formulieren en het begrijpen van informatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.