Westbroek: Hoopgevend onderzoek naar genezing van diabetes type 1

"Die eilandjes zitten in een soort theezakje."
"Die eilandjes zitten in een soort theezakje." © RTV Utrecht
UTRECHT - Morgen is het Wereld Diabetesdag. In ons land zijn zo'n 100.000 mensen met suikerziekte type 1. Voor hen is meerdere keren per dag insuline spuiten de enige optie om het leven draaglijk te maken. Henk praat met hoogleraar diabetologie Eelco de Koning van het Hubrecht Instituut in Utrecht over een mogelijk nieuwe behandeling.

EILANDJES VAN LANGERHANS

In onze alvleesklier zitten cellen die het hormoon insuline produceren. Insuline zorgt ervoor dat de suikerspiegel in je lichaam op het juiste peil wordt gehouden. De cellen die de insuline maken bevinden zich in groepjes die Eilandjes van Langerhans worden genoemd. De cellen meten ook de glucose en weten daardoor precies hoeveel insuline moet worden afgegeven.
Die cellen zijn dus heel listig.
Henk Westbroek
Bij diabetes type 1 maakt het lichaam de Eilandjes van Langerhans kapot en kan geen insuline meer worden afgegeven. Henk: "Dus die cellen zijn heel listig, ze maken niet alleen die insuline maar ze weten ook nog eens precies hoeveel ze daarvan moeten maken."

STAMCELLEN

Eelco onderzoekt of ze in het laboratorium de Eilandjes kunnen kweken uit stamcellen en dat lijkt te lukken. Eelco: "In de toekomst zullen we dit eerst bij een kleine groep mensen testen, die hiervoor in aanmerking komt. Een probleem is dat het lichaam van een patiënt de lichaamsvreemde cellen normaal gesproken afstoot waardoor er weer medicijnen nodig zijn om dit tegen te gaan."
Maar hier lijkt nu ook wat tegen gevonden: Een beschermjasje om de gekweekte eilandjescellen heen zodat cellen die ze willen aanvallen niet bij de eilandcellen kunnen komen. Dit jasje is dan weer zo gemaakt dat de Eilandjes zelf wel hun insuline naar het lichaam kunnen afgeven. Als dit lukt hoeven de patiënten geen anti-afstotingsmedicijnen te gebruiken. Alles is nog in een onderzoeksfase. Het gaat nog jaren duren voordat mensen hiermee behandeld kunnen worden.
Hoopvol onderzoek naar de genezing van diabetes type 1

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.