"Make stroopwafels, not war": Bakker schenkt duizenden koeken aan mariniers Doorn

De mariniers genieten van de stroopwafels.
De mariniers genieten van de stroopwafels. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
DOORN - Mariniers zijn zo vaak op missie in het buitenland, dat ze zo nu en dan behoefte hebben aan wat Hollands. En daar wilde stroopwafelbakker Ronald Spijk wel voor zorgen. Hij bakte in enkele dagen tijd duizenden stroopwafels voor het Korps Mariniers. Vandaag leverde de bakker de eerste lading af aan de hongerige militairen in de kazerne in Doorn. "Ik doe het vanwege vaderlandsliefde. Al die jongens in het veld, dit gun ik ze."
Het begon met een grappige tweet. Als reactie op het nieuws dat militairen hun eigen winterkleding moeten kopen, plaatste Spijk onder een foto van Defensieminister Bijleveld in een regenachtig Schotland een tweet met de vraag of regenkleding wel aanwezig was voor het leger. Het Korps antwoordde dat daaraan geen gebrek was, maar er volgde wel een noodkreet om stroopwafels aan het adres van Spijk. Die besloot de uitdaging aan te gaan: bijna 2400 stroopwafels bakken in slechts drie dagen.
"Een onmogelijke opdracht om alleen te doen", zo zegt Spijk. "Gelukkig kreeg ik hulp van mijn vrouw en we hebben hulp ingeschakeld van een andere bakker uit Waddinxveen." Vandaag kwamen de eerste 300 wafels aan op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Daar werden Spijk en zijn vrouw in het zonnetje gezet door de aanwezige militairen. Onder andere een bos bloemen, herdenkingsmunt en een trui met de opdruk 'make stroopwafels, not war' werden overhandigd aan de ijverige bakker.
Bakker Ronald Spijk ontvangt een trui met speciale opdruk.
Bakker Ronald Spijk ontvangt een trui met speciale opdruk. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Aan aandacht ontbreekt het de bakker uit Enschede niet: van alle kanten stromen de reacties binnen. "Geweldig. Via Twitter, e-mail en priveberichten, alleen maar positief." En als zo'n kans zich nog eens zou voordoen? "Ja, waarom niet? Je bent er dan toch ervaren in."
De mariniers smullen intussen van de stroopwafels. De aanwezige sergeant is blij met het nieuwe voedselvoorraadje: "Een leuke actie, het Korps waardeert dit enorm. 2400 stroopwafels bakken, dat getuigt van daadkracht. Als je zo'n stroopwafel krijgt, is dat toch een motivatiemomentje. Het mag wel wat positiever sinds we de laatste tijd minder leuk in het nieuws zijn. Dit is daar een goed voorbeeld van."
Spijk en zijn vrouw werden in het zonnetje gezet.
Spijk en zijn vrouw werden in het zonnetje gezet. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Na dat lange wachten hoopt natuurlijk iedereen dat de stroopwafels ook lekker smaken. Ze worden niet teleurgesteld. De militairen genieten zichtbaar. Ook de sergeant kan weer even vooruit: "Ik heb een goede stroopwafel op. Ik ga er niet teveel nemen, maar deze was goed!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.