New Yorkse rappers slaan brug tussen Brooklyn en Breukelen

© RTV Utrecht
BREUKELEN - Breukelen en Brooklyn, al eeuwen zijn de twee plaatsen met elkaar verbonden. En nu haalt het hiphopduo Masta Ace & Marco Polo de banden weer aan. Vandaag komt hun nieuwe plaat uit: A Breukelen Story.
Niet zo gek eigenlijk dat de twee op de plaat refereren aan het plaatsje aan de Vecht. Hun roots liggen er tenslotte. Hoewel, aangenomen wordt dat inwoners van Breukelen het New Yorkse stadsdeel Brooklyn stichtten, maar daarvoor is geen historisch bewijs.
 "Men vermoedt dat de naam Brooklyn afkomstig is van Broekland, legt Rob Yntema van de Historische Kring Breukelen uit. "Broekland betekent 'nat land'. De omgeving daar in New York wás nat. Dus we denken dat het daar vandaan komt."

MARSHALLHULP

Hoe dan ook, er is al jarenlang een stevige connectie tussen het Amerikaanse Brooklyn en het Nederlandse Breukelen. Daaraan heeft een zekere mevrouw Salomon een belangrijke bijdrage geleverd. De rijke dame uit Brooklyn bezocht Breukelen in de jaren '20 en dacht dat er verwantschap bestond tussen haar woonplaats en die met een soortgelijke naam in Nederland.
'Brooklyn' is waarschijnlijk afgeleid van 'Broekland', dat betekent 'nat land'
Rob Yntema, Historische Kring Breukelen
"Na de oorlog is zij een soort een 'Marshallhulp' begonnen om Breukelen te helpen. Ze haalde geld op voor voedsel, kleding en speelgoed om de armoede die hier na de oorlog was op te heffen."

STANDBEELD

nmiddels is het ooit zo armlastige Breukelen een welvarend dorp aan de Vecht. Iets waar mevrouw Salomon best een standbeeld voor had willen hebben, in het park Boom en Bosch, maar dat beeld kwam er nooit.
Er bestaat al een jaren een warme band tussen Breukelen en Brooklyn
Neemt niet weg dat Breukelen en haar overzeese pendant wel altijd contact bleven houden. In 2009 bezocht een delegatie van de gemeente het New Yorkse stadsdeel om het 400-jarige bestaand van de band tussen de twee te vieren. De burgemeester van Brooklyn kwam op zijn beurt hier een kijkje nemen.

RONDLEIDING

Zou het niet aardig zijn als Masta Ace & Marco Polo in Nederland zijn om ze ook eens uit te nodigen in ons Breukelen? Rob Yntema ziet dat wel zitten. "Dan nemen we hem op de boot mee, laten hem mee varen. Ik denk dat hij dat geweldig vindt."
Wijzend naar het rijtje gebouwen op de Markt: "Dit is 'ons Brooklyn',  onze flatgebouwen. Hij zal verbaasd zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.