De Eerste Wereldoorlog ging niet aan Fort Vechten voorbij

© Waterliniemuseum Fort bij Vechten
BUNNIK - Het is aanstaande zondag exact 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op 11 november 1918 werd om 11 minuten over 11 een wapenstilstand getekend. Nederland bleef neutraal, maar kreeg toch te maken met de oorlog.
In 1914 ziet de Nederlandse legerleiding met lede ogen aan dat Duitsland België binnenvalt. Er bestaat angst dat ook Nederland onder de voet gelopen wordt. Daarom worden 200.000 manschappen gemobiliseerd. Ze bemannen onder andere de forten van de Hollandse Waterlinie. "De soldaten verzamelden zich op Utrecht Centraal en gingen in looppas naar de verschillende Utrechtse forten toe", vertelt militair historicus Jeanette van der Vliet. "Iedereen had tijdens zijn diensttijd instructies gekregen waar ze heen moesten. Hier op Fort bij Vechten kwamen 650 manschappen terecht. Dat kon het fort eigenlijk niet aan, dus was het inschikken."
Het is maar de vraag of de Waterlinie de Duitsers afschrikte
Jeanette van der Vliet

VERVELING

Uit het dagboek van soldaat Geert Been wordt duidelijk dat er maar weinig aan is op het fort. Hij schrijft dat de militairen lange dagen maken met het maken van loopgraven en wachtlopen. Ook moet er dagelijks eten gekookt worden en zijn er corveediensten. "Het eten op het fort was goed, beter dan de meeste mannen thuis gewend waren", zegt Van der Vliet. "De legerleiding had belang bij gezonde, fitte soldaten. Dus kreeg men hier extra veel en goed te eten."
Soldaat Geert Been, tweede van links, met zijn kameraden
Soldaat Geert Been, tweede van links, met zijn kameraden © Waterliniemuseum Fort bij Vechten

WACHTEN OP DE VIJAND

De jaren verstrijken en op de slagvelden over de grens vallen miljoenen doden. Duitsland valt Nederland niet binnen. Keizer Wilhelm II zou bang zijn dat de forten onneembaar waren. "Maar het is de vraag of de Duitse generaals dat ook dachten", legt Van der Vliet uit. "Als ze echt hadden gewild, waren ze wel gekomen. Maar Nederland diende als het ware als luchtpijp. Hier kon nog handel gedreven worden en dus was het belangrijk dat het in Nederland rustig bleef", aldus Van der Vliet.

EXPOSITIE

Fort bij Vechten staat de komende tijd uitgebreid stil bij de Grote Oorlog. Er is een expositie en tijdens rondleidingen door gidsen krijgen bezoekers een idee hoe het moet zijn geweest in de koude en natte vertrekken van het fort. "De Eerste Wereldoorlog eiste veel meer slachtoffers dan de Tweede Wereldoorlog. In totaal 8,5 miljoen", zegt Van der Vliet. Het is, ook al is het heel lang geleden, heel belangrijk dat we dat blijven herinneren. Het is onvoorstelbaar wat mensen elkaar in die tijd hebben aangedaan."
De Eerste Wereldoorlog ging niet voorbij aan Bunnik

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.