Weer grote brand bij veehouder in Werkhoven: 50 koeien dood

De brandweer laat de loods zondag gecontroleerd uitbranden.
De brandweer laat de loods zondag gecontroleerd uitbranden. © Koen Laureij
WERKHOVEN - In Werkhoven is een veehouder aan de Hollendewagenweg weer door brand getroffen. Vanochtend ging een loods in vlammen op. Daarbij kwamen 50 koeien om het leven. Eind oktober brandde een andere loods van de ondernemer helemaal af. Dat leverde toen miljoenen euro's schade op. In totaal is er nu drie keer brand gesticht bij de boerderij en een keer bij een huis in Cothen dat hij huurde.
De brand van vannacht brak rond 4.00 uur uit en veroorzaakte veel rook. De brandweer raadt omwonenden aan om ramen en deuren gesloten te houden. Enkele mensen zijn ter plekke nagekeken voor de ambulance. Volgens een oogetuige is één iemand naar het ziekenhuis gebracht. Verder zouden er geen gewonden zijn.
Bij de brand kwamen 50 koeien om het leven.
Bij de brand kwamen 50 koeien om het leven. © Koen Laureij
Tientallen koeien die in de loods stonden, vergingen in de vlammen. Zij waren niet meer te redden, aldus Sjaak Haasnoot van de Veiligheidsregio Utrecht: "D'r zaten 30 koeien en ongeveer 20 stieren in de loods. Maar die stond al zover in de brand dat de brandweer daar niks meer kon uitrichten dus die heeft zich met de eerste eenheden die ter plaatse kwamen erop gericht om het overslaan van de brand richting het woonhuis te voorkomen."
De brandweer wist vannacht te voorkomen dat de brand oversloeg naar een woning.
De brandweer wist vannacht te voorkomen dat de brand oversloeg naar een woning. © Koen Laureij
Het woonhuis kon uiteindelijk gered worden maar op dronebeelden van zondagochtend is te zien dat er van de loods weinig over is.
Ravage op terrein veehouder Werkhoven na weer een brand
De veehouder was al eerder slachtoffer van brand: eind oktober ging een grote stal in vlammen op. Een paar dagen later viel een schuur ten prooi aan de vlammen. Ook toen kwamen dieren om het leven. In juli brandde een huis aan de Wijkersloot in Cothen uit dat de ondernemer huurde voor zijn werknemers. Hij had de woning inmiddels gekocht, maar die was nog niet gepasseerd bij de notaris.
De veehouder zou volgens bronnen worden bedreigd.
De veehouder zou volgens bronnen worden bedreigd. © Koen Laureij

ONDERZOEK NAAR OORZAAK

Bij de eerdere branden wordt uitgegaan van brandstichting. De politie onderzoekt nog de toedracht van de brand van vandaag.
Bij de brand vandaag kwamen 50 koeien om het leven. Ook zegt de boer dat er voor zo'n 200.000 euro aan handelswaar in vlammen is opgegaan, en is een van zijn honden vermist.
Sinds de brand eind oktober liep er een beveiliger op het terrein rond. Die wist de brand vanochtend niet te voorkomen. Ook stonden er lange tijd mobiele camera's op het terrein maar die zijn volgens de familie uitgerekend deze week weggehaald. Hij sliep zelf in een gedeelte van de stal dat ook in vlammen op is gegaan.

BEDREIGD

Uit onderzoek van RTV Utrecht blijkt dat de ondernemer, die in Werkhoven strobalen verpakt en levert aan onder andere supermarkten en tuincentra, bedreigd wordt. Daarvan heeft hij ook melding gedaan bij de politie.
Een woordvoerder van de familie wilde het verhaal over de bedreiging niet bevestigen, dus wie er achter de eerdere brandstichting in Werkhoven zit, is vooralsnog een raadsel.
Omdat de ondernemer onvoldoende verzekerd was ten tijde van de eerdere brand, en die brand voor miljoenen euro's aan schade aanrichtte, was vorige week al duidelijk dat het bedrijf het waarschijnlijk niet ging redden.

NABLUSSEN

In Werkhoven is de brandweer zondag naar verwachting nog de hele dag bezig met het nablussen van de brand. De brand kan voor stankoverlast zorgen, waarschuwt de brandweer.
De gemeente Bunnik meldt op twitter dat er bij de brand asdeeltjes zijn vrijgekomen die zich over de omgeving hebben verspreid. Die zijn onschuldig en kunnen gewoon worden opgeruimd.
Weer grote brand bij veehouder in Werkhoven
Door de brand hangt in de omgeving van Werkhoven een brandlucht.
Door de brand hangt in de omgeving van Werkhoven een brandlucht. © Koen Laureij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.