Werkhovense ondernemer doet verhaal over branden: "Kan uit verschillende richtingen komen"

Gert Snitselaar bij de restanten van een van zijn afgebrande loodsen. Hij wil niet in beeld komen.
Gert Snitselaar bij de restanten van een van zijn afgebrande loodsen. Hij wil niet in beeld komen. © RTV Utrecht
WERKHOVEN - Wie zit er achter de reeks branden bij ondernemer en boer Gert Snitselaar in Werkhoven? De recherche onderzoekt verschillende scenario's. De ondernemer doet ondertussen voor het eerst zijn verhaal aan RTV Utrecht. RTV Utrecht sprak de boer afgelopen week uitgebreid op zijn erf. Toen was hij al drie keer door brand getroffen. Zondagochtend kwam daar een vierde keer bij. Snitselaar: "Het kan uit verschillende richtingen komen. Mijn geaardheid heeft er voor een deel mee te maken."
"Ik ben ongeveer een jaar geleden uit de kast gekomen", begint Snitselaar te vertellen. "Ik wist al langer dat ik meer op jongens viel dan op meisjes. Ik was getrouwd en uit dat huwelijk zijn twee kinderen geboren. Toen ik het mijn vrouw vertelde, was dat natuurlijk een schok. Voor haar familie, maar ook voor de mijne. Ik kom uit een streng christelijk traditioneel gezin. Maar we zijn in goed overleg uit elkaar gegaan. Zij ging met de kinderen in het nieuwe huis wonen dat op dat moment aan de Hollendewagenweg werd gebouwd. Ik bleef in het woongedeelte van de schuur. Zo konden we toch samen voor de kinderen zorgen. We houden nog altijd heel veel van elkaar, maar dan als vrienden."
Ik ben ongeveer een jaar geleden uit de kast gekomen.
Gert Snitselaar

GEWOND

Gert Snitselaar ziet er vermoeid uit. De branden van afgelopen periode hebben er zichtbaar ingehakt. Hij heeft medicijnen om rustig te blijven en hij loopt moeilijk. Tijdens het redden van vee bij een eerdere brand liep hij verwondingen aan een been op. De wond is gaan ontsteken en doet zeer.

BEDREIGING

"Het klopt inderdaad dat ik afgelopen zomer al bedreigd werd", gaat hij verder. Hij heeft dit toen ook aan de politie verteld, maar geen officiële aangifte gedaan. Snitselaar huurde een huis aan de Wijkersloot in Cothen voor zijn medewerkers en dat huis vloog in juli in brand. Hij had de woning net gekocht, maar de verkoop was nog niet gepasseerd bij de notaris.
"In die periode had ik een jongen bij me werken die thuis problemen had. Hij wilde scheiden van zijn vrouw. Hij was bang en ik heb hem geholpen. Omdat hij zijn auto uit het zicht kon parkeren aan de Wijkersloot en mijn personeel al in die woning woonde, kon hij daar wel bij. Er was een kamer vrij. Vanuit de orthodox-christelijke omgeving van die jongen zijn toen verschillende bedreigingen geuit. Zo ben ik klemgereden en werd ik verschrikkelijk uitgescholden. Uiteindelijk is er zelfs een advocaat aan te pas gekomen omdat er steeds contact gezocht werd. Er werd gedacht dat ik die jongen had ontvoerd. Ik wilde hem alleen helpen. Hij was een prima medewerker en ik wilde me juist buiten de familieproblemen houden."
Er werd gedacht dat ik die jongen had ontvoerd en dat ik hem zou 'besmetten met het homovirus'. Ik wilde hem alleen helpen.
Gert Snitselaar
De jongen besluit uiteindelijk niet te scheiden van zijn vrouw. De relatie verbetert, ook met zijn schoonfamilie, maar dat gebeurt alleen op voorwaarde dat hij alle banden met Snitselaar verbreekt. De rust lijkt terug te keren.

BRANDEN

En dan wordt er op 25 oktober opeens brandgesticht op het erf van Snitselaar. Hij redt daarbij zelf de koeien die in een brandende stal staan. De schade bij die eerste brand valt mee, maar twee dagen later gaat het opnieuw mis. Op hetzelfde erf gaat zijn bedrijf Natures Best in vlammen op. Het is een bedrijf waar stro en hooibalen worden verpakt die geleverd worden aan supermarkten en tuincentra. "De jongen was toen al een tijd weg, dus het lijkt me sterk dat het dan vanuit die kant komt, toch?"

VIJANDEN

Maar Snitselaar heeft meer vijanden, zo vertelt hij. Omdat Natures Best aan de Hollendewagenweg volgens de gemeente Bunnik handelt in strijd met het bestemmingsplan, moet Snitselaar op zoek naar een nieuwe plek om zijn hard groeiende bedrijf te kunnen huisvesten.
Zijn oog valt op een kippenschuur in 't Goy. Hij neemt een slok water en vertelt: "Het is een prima plek om te zitten. De eigenaar was failliet gegaan en moest er vanaf. Ik zou een deel van het pluimvee overnemen en Natures Best er gaan vestigen. Maar toen bleek de stal besmet met Fipronil. Dat wist ik niet en daarom heb ik een claim bij de eigenaar neergelegd. Er is nooit een concrete bedreiging geuit, maar als je bedenkt dat deze man vaker te maken heeft gehad met branden en verzekeraars huiverig zijn om zaken met hem te doen, vind ik dat allemaal heel opvallend. En als mijn bedrijf ophoudt te bestaan, heb ik niet zoveel meer aan het terrein in 't Goy."
Documenten die in bezit zijn van RTV Utrecht, bevestigen het verhaal van de met Fipronil besmette stal en de twijfel aan de kant van de verzekeraars. De ondernemer zegt dat hij het verhaal over de claim en de eigenaar van de kippenschuur heeft gedeeld met de politie.

BEVEILIGING

Snitselaar krijgt sinds de branden bewaking. Op het terrein zijn 's avonds en 's nachts beveiligers aanwezig. "Vooral mijn ex-vrouw is doodsbang. Bang voor wat mij kan overkomen, maar ook voor onze jonge kinderen."
Ik ben een eerlijke ondernemer. Hopelijk dat de recherche erachter komt wie hier achter zit. Dan zal dat bevestigd worden.
Gert Snitselaar

RODDELS

Snitselaar krijgt tranen in zijn ogen als hij geconfronteerd wordt met de roddels die rondgaan in het Krommerijngebied: hij zou drugs verstoppen in hooibalen of zelf brand hebben gesticht om de verzekering op te lichten. Volgens hem is het allemaal onzin.
"Dat ik zelf beter zou worden van de branden bijvoorbeeld. Omdat ik zou verhuizen naar 't Goy, eiste de verzekering vóór de branden al dat ik een blusinstallatie zou installeren. Anders zou er niet verzekerd worden. Op het moment van de branden waren de machines niet verzekerd omdat ik er op gegokt heb dat ik het die paar maanden wel kon uitzingen. Waarom zou ik het dan zelf in brand steken als het me financieel alleen maar raakt?"
"Ongelofelijk dat mensen dat soort dingen denken. Ik ben een eerlijke ondernemer. Hopelijk dat de recherche erachter komt wie hier achter zit. Dan zal dat bevestigd worden."
In deze tijdlijn hebben we alles rondom de reeks branden op een rijtje gezet. Tips over dit verhaal kunnen naar Mark van der Wel
Ondernemer Werkhoven voor vierde keer getroffen door brand, nu zijn er 50 koeien dood

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.