Huis Doorn opgenomen in historische Canon van Nederland

AMERONGEN - Huis Doorn is vanmiddag toegetreden tot de Canon van Nederland, een verzameling gebeurtenissen, mensen en voorwerpen die de geschiedenis van ons land vertellen. Dat gebeurde op de dag dat het 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog eindigde.
Aan het eind van de oorlog vluchtte de Duitse keizer Wilhelm naar Nederland en hij kocht later Huis Doorn. Zijn lichaam ligt nu in het mausoleum op het terrein. In de Maartenskerk in Doorn was een speciale bijeenkomst, met verschillende sprekers en optredens.
RTV Utrecht staat ook stil bij de 100-jarige herdenking van de wapenstilstand die een eind maken aan de Eerste Wereldoorlog met de DocU: Utrechtse verhalen van de Eerste Wereldoorlog. In de documentaire is te zien welke invloed de oorlog op onze provincie heeft gehad.
Behalve Doorn zijn er veel andere plaatsten in de provincie waar de sporen van de oorlog zichtbaar zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor Amerongen, waar de Duitse keizer eerst woonde voordat hij naar Huis Doorn verhuisde. In Amersfoort herinnert het Belgenmomnument aan de vele Belgische vluchtelingen die in heel Nederland, en zeker ook in Utrecht zijn opgevangen.
De DocU: Utrechtse verhalen van de Eerste Wereldoorlog is nog de hele dag ieder uur te zien op RTV Utrecht. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door Museum Huis Doorn, www.eerstewereldoorlog.nu, Gravin van Bylandt Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds en Provincie Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.