Gemeente Houten organiseert drie gespreksavonden voor omwonenden van tweede windpark

© Eneco
SCHALKWIJK - De gemeente Houten organiseert deze week een aantal gespreksavonden om belanghebbenden van het tweede windpark in Houten te woord te staan. De eventuele komst van het park zorgt bij omwonenden voor heel wat kopzorgen.
Wethouder Hilde de Groot is bij alle avonden aanwezig. Ze heeft belanghebbenden binnen een straal van 2,5 kilometer van de locatie van het windpark uitgenodigd. De aanwezigen mogen alles vragen, zegt De Groot. "We willen open en eerlijk zijn. We zien de zorgen die de mensen hebben."
Het gaat nu om een 'ja' of 'nee' voor het windpark op deze specifieke locatie
Wethouder Hilde de Groot
Die zorgen gaan over geluid en slagschaduw. "En ik heb het idee dat de aantasting van het landschap voor veel mensen een belangrijk punt is", zegt De Groot. "Ook het verschil in financiële compensatie speelt een rol. De initiatiefnemer is op dat vlak bezig met direct omwonenden en daar ontstaat wat ruis. Er heerst daarnaast denk ik ook een soort gevoel van: het platteland moet het opknappen voor de stad."

LOCATIE

Het park komt vlakbij de Goyerbrug, op de grens van het dorpje 't Goy en Schalkwijk. Een andere locatie zoeken, is volgens de wethouder niet de bedoeling. "Lang geleden is er locatieonderzoek gedaan. Er kwamen meerdere plekken uit die goed waren voor de windenergie. Deze specifieke locatie past ook binnen de structuurvisie van gemeente en provincie. We hebben het nu dus over een 'ja' of 'nee' op deze locatie. We gaan nu niet meer schuiven."
"In het coalitieakkoord hebben we gezegd dat we kiezen voor een tweede windpark", zegt De Groot. "Ongeacht waar die dan komt in de gemeente, maar we hebben een tweede windpark nodig om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Dus er is een positieve grondhouding voor een tweede windpark. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat de Het is ook belangrijk dat de introductie bij omwonenden goed is. Dus de initiatiefnemer moet flink aan de slag om die mensen tevreden te houden."

GEMEENTE

De initiatiefnemer is niet op de gespreksavonden aanwezig. "We willen het alleen over de besluitvorming van de gemeente hebben, want we verwachten de aanvraag van de initiatiefnemer binnenkort", besluit De Groot. "Hij is er zelf niet bij. Op deze avonden draait het alleen om de gemeente en kunnen inwoners met ons in gesprek gaan."
Vanavond is de eerste bijeenkomst in Buurtcentrum de Wiese in Schalkwijk. Op 15 november kunnen belanghebbenden terecht in de Ploeg in 't Goy en de laatste gespreksavond is op 19 november in Cothen. Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.