Reeks branden Werkhoven maakt diepe indruk op blussers: "Dit hakt erin"

© Koen Laureij
WERKHOVEN - De vele branden bij boer Gert Snitselaar in Werkhoven maken diepe indruk op de vrijwilligers van de brandweerpost in het dorp. Een aantal brandweermannen is zelf agrariër en zelden moesten ze in korte tijd zo vaak uitrukken.
"Het is ons vak en we zijn goed opgeleid", zegt postcommandant Rijk van den Dikkenberg. "Maar het zijn stuk voor stuk heftige branden en dat hakt er in bij mij en mijn jongens, die allemaal vrijwilliger zijn."
Vanwege de privacywet toont de brandweerpieper tegenwoordig alleen een straat en geen huisnummer. Toen de pieper in de nacht van zaterdag op zondag afging dacht Van den Dikkenberg in eerste instantie nog dat het om een brand bij een collega ging die in dezelfde straat woont.
"Ik had niet gedacht dat er weer brand op hetzelfde plek zou zijn. Ik stapte de voordeur uit en rook meteen al de brandlucht. Op de kazerne hoorde ik dat het opnieuw om brand bij Snitselaar ging. Ik dacht: 'oh, nee he...'."

GEEN HOUDEN AAN

Toen hij bij de stal aankwam, zag de postcommandant dat de vlammen al uit het dak schoten. "Er was geen houden aan", vertelt hij. "We hebben meteen vol ingezet op het behouden van de woning. Aan de stal was een kantoor gebouwd en dat stond al in brand. Vliegvuur ging richting het huis en dan kan het snel overslaan. Gelukkig hebben we het huis kunnen redden."
"We hebben nog wel zorgen gehad om een andere boerderij een stuk verderop met een rieten kap. Ook daar hebben we de boel in de gaten gehouden. De wind stond die kant op en vonken vlogen mee. Gelukkig is het daar rustig gebleven."
Iedere brandweerman krijgt tijdens een uitruk een vast gebied om te blussen. Dat is vooraf uren geoefend. "We proberen onze blikken tijdens het blussen niet op al de dode dieren te richten. Ook bij ongelukken waarbij slachtoffers te betreuren zijn proberen we ons af te sluiten. Die beelden neem je anders mee naar huis. Zeker voor de jongens die zelf vee hebben zijn stalbranden heftig."

SAMENKOMEN

De oefening voor die voor maandagavond gepland stond is geschrapt. Wel komt de voltallige blusploeg bij elkaar om na te praten. "Dat doen we standaard na grote inzetten. Iedereen heeft zijn eigen deel van het verhaal. Door dat met elkaar te delen krijgt iedereen het complete plaatje. Dat is belangrijk voor de verwerking."
"Ik hoop dat snel duidelijk wordt wie er achter de branden zit. Wij horen ook allerlei verhalen, maar van speculeren wordt niemand wijzer. Het is diep triest wat er gebeurt. Ons korps hoopt dat er snel duidelijkheid komt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.