Een Amersfoorts familiedrama met "alleen maar verliezers"

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Een familiefeest eindigt twee jaar geleden abrupt als een van de familieleden om het leven komt na een steekincident. Het slachtoffer is Michael de Boe en de verdachte is zijn oom, Harald B. Justitie houdt het op doodslag, de verdachte zelf noemt het een noodlottig ongeluk.
Vandaag diende het hoger beroep in deze zaak.
Al vrij snel nadat de zitting begint, richt de moeder van Michael de Boe zich in een slachtofferverklaring tot het gerechtshof en tot Harald B. "Jouw naam wil ik niet uitspreken. Toon eindelijk eens berouw. Jij hebt Michaels en onze toekomst afgepakt. Ik hoop dat het ook jou je hele leven zal achtervolgen." Ook in de verklaringen van de zussen van Michael die worden voorgelezen wordt het verdriet en het gemis voelbaar. "Elke dag hoop ik een beetje licht te zien, maar de dagen worden alleen maar zwarter", schrijft zus Kimberly.
Twee jaar zit de 53-jarige Harald B. nu in voorarrest. In juni 2017 krijgt hij te horen dat hij acht jaar de cel in moet voor doodslag op zijn toen 25-jarige neef. Na de uitspraak gaat hij in hoger beroep. "Het is best wel zwaar geweest, wetende dat je onschuldig bent", zegt de verdachte vandaag in het gerechtshof in Arnhem. Hij houdt vast aan het verhaal dat Michael de Boe zelf per ongeluk het mes in zijn lichaam trok, doordat hij aan de arm van zijn oom Harald B. trok.

GETUIGENVERKLARINGEN

Niels van Schaik is de advocaat van Harald B. en hij veegt tijdens de zitting de vloer aan met de getuigenverklaringen. Die vormen volgens hem het belangrijkste bewijs voor de veroordeling. Maar de zussen van Michael hebben tegenstrijdig verklaard, zegt Van Schaik. Bovendien hebben ze niet goed kunnen zien of er gestoken werd. Hij eist daarom vrijspraak.
Bovendien voert Van Schaik op dat niet Harald B. maar Michael de Boe de agressor was tijdens de bewuste avond. De Boe zou tijdens het feest op de partyboot meerdere keren agressief op Harald B. zijn afgekomen. "Als Michael boos was, dan was hij ook echt boos. Dan kon hij vreselijk tekeer gaan. En niemand kon hem dan tegenhouden", aldus een verklaring van een bekende van het slachtoffer. Razend en met een ontbloot bovenlijf zou Michael de Boe op zijn oom en zijn 8-jarige dochtertje zijn afgekomen. Harald B. trok hierbij een mes om "zichzelf te beschermen" en handelde dus uit noodweer.

NOODWEER

Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens en eist opnieuw 9 jaar celstraf. De advocaat-generaal geeft tijdens de zitting aan dat verschillende getuigen wel degelijk verklaarden dat Harald B. een stekende beweging maakte. Het slachtoffer zelf had geen wapen bij zich op het moment van confrontatie, verdachte wel. Harald B. heeft volgens het OM uiteindelijk dat mes gebruikt in het conflict, waarbij hij zou hebben kunnen weten dat iemand dodelijk gewond kon raken bij het gebruik ervan. Daarnaast waren er ook andere mogelijkheden om het conflict op te lossen "Er kan in dit geval dus geen sprake zijn van noodweer", vindt de advocaat-generaal.
Het drama heeft geleid tot een diepe scheuring binnen de familie waar sowieso al de nodige spanningen waren. Volgens de moeder van Michael de Boe wordt zij nog regelmatig "bedreigd door vriendjes" van Harald B. Hijzelf zegt het verdriet van de familie te begrijpen. "Ik vind het verschrikkelijk voor ze. Het verhaal kent alleen maar verliezers. Ik heb niet gestoken."
Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.