Consumentenbond stelt zorgverzekeraar Achmea ultimatum na woekerpolissen

© ANP
ZEIST - De Consumentenbond en Stichting Woekerpolis eisen dat zorgverzekeraar Achmea binnen twee weken over de brug komt met nieuwe voorstellen voor de compensatie van klanten met een woekerpolis. Vandaag kwamen de twee organisaties in Zeist in actie tegen de woekerpolissen, in het kort: beleggingen bij hypotheken.
Sinds de jaren '90 gingen miljoenen mensen voor miljarden euro's het schip in met woekerpolissen. Daarbij werd gezegd dat men winst kon maken, maar dat bleek voor de consument vrijwel altijd veel geld te kosten. Veel van het door consumenten ingelegde geld belandde namelijk in de zakken van banken en verzekeraars.
Hoewel het sinds 2008 verboden is om deze financiële addertjes als bank of verzekeraar aan te bieden, blijft de schade voor de consument van toen vandaag de dag nog steeds voelbaar, stelt de Consumentenbond.
"Consumenten vertrouwen op hun hypotheekadviseur. Er zijn maar liefst 7 miljoen van dit soort polissen verkocht, bijna iedereen die een huis kocht in die periode", aldus Joyce Donat van de Consumentenbond.
Als Achmea niet ingaat op het ultimatum van de Consumentenbond en Stichting Woekerpolis, dan sleept de belangenclub het bedrijf voor de rechter.

MILJARDEN EURO'S SCHADE

Achmea verkocht via merken als Avéro, Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en Zilveren Kruis in totaal 800.000 zogeheten woekerpolissen, zo stellen de verenigingen. De schade zou volgens schattingen neerkomen op zo'n 4 miljard euro.
Achmea sloot acht jaar geleden al met andere claimstichtingen een overeenkomst over compensatie voor klanten met dergelijke woekerpolissen. De Consumentenbond en Vereniging Woekerpolis sloten zich daar niet bij, omdat de vergoeding in hun ogen ruim onvoldoende was.
Hoeveel mensen zich bij een eventuele nieuwe claim tegen Achmea aansluiten, kon de Consumentenbond nog niet zeggen. De belangenvereniging benadrukt dat klanten die al eerder hebben geschikt mogelijk ook nog recht hebben op verdere compensatie.
"Ons geld terug en vlug", war één van de slogans tijdens het protest in Zeist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.