"Getuige Uithoflijn-debacle durfde niet te praten door zwijgcontract provincie"

© Provincie Utrecht
UTRECHT - De provincie Utrecht zou de voormalig projectdirecteur van de Uithoflijn een zwijgcontract hebben laten tekenen over de problemen rondom de tramlijn.
De Randstedelijke Rekenkamer, de Rekenkamer van de gemeente Utrecht en het bureau Integis, dat namens accountant EY een onderzoek doet, werden in maart van dit jaar gevraagd om "een diepgravend onderzoek" te doen naar het Uithoflijn-debacle.
Maar nu blijkt uit onderzoek van NRC dat de provincie Utrecht dit onderzoek behoorlijk "gefrustreerd" zou hebben door de belangrijkste getuige, de weggestuurde projectdirecteur, een zwijgcontract te laten tekenen. "De man durfde niet te praten, omdat hij een vaststellingsovereenkomst met de provincie had gesloten. Daarin beloofde hij niets over de gang van zaken bij de Uithoflijn te onthullen", aldus de krant.
Dat zou tot "scheve gezichten" hebben geleid bij de Rekenkamers, "omdat zij het met een onvolledig dossier moesten stellen".

EIGEN KEUZE

De advocaat van de projectleider wil tegenover NRC niet reageren. Een woordvoerder van de provincie stelt dat de man "alleen moest zwijgen over de inhoud van de met hem gesloten vertrekregeling". Voor het overige "mocht hij vrijuit antwoorden en alle in zijn ogen relevante informatie verstrekken. Dat hij niet heeft meegewerkt is zijn eigen keuze geweest".
Volgens de woordvoerder wordt er deze week alleen een samenvatting van het Integis-onderzoek openbaargemaakt, en niet het hele rapport, waar Statenleden om vragen. Statenlid Arne Schaddelee (CU) zegt tegen NRC dat op deze manier "de onderste steen niet bovenkomt, terwijl dat wel is toegezegd".
René Dercksen (PVV): "Waarom doen we überhaupt onderzoek als de cruciale getuige zich door de provincie belemmerd voelt in zijn deelname?"

TIJDLIJN

RTV Utrecht houdt alle ontwikkelingen over de Uithoflijn bij in een tijdlijn. Hoe het precies zat, lees je hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.