Rechter doet morgen uitspraak over landelijke Sinterklaasintocht

Rogier Meijerink, Michael van Zeijl en Christa Soeters (vlnr) van de Stichting Majority Perspective.
Rogier Meijerink, Michael van Zeijl en Christa Soeters (vlnr) van de Stichting Majority Perspective. © ANP
UTRECHT - De rechtbank oordeelt morgen over de landelijke intocht van Sinterklaas zaterdag in Zaanstad.
De Utrechtse stichting Majority Perspective eiste vandaag in een kort geding niet een volledig verbod van de intocht, maar wel dat de in haar ogen 'racistische' Zwarte Piet er niet bij is. Advocaten van de gemeente Zaanstad stelden evenwel dat als de rechter de vorderingen toewijst, de hele intocht mogelijk toch niet kan doorgaan.
Advocaat Martijn Langhout van de gemeente zei na afloop dat die kans aanwezig is, omdat een wijziging op zo'n korte termijn zou kunnen leiden tot veel onduidelijkheid. Bij de intocht zijn dit jaar roetveegpieten met verschillende haardracht, geen rode lippen en oorbellen. Maar voor de stichting is ook de roetveegpiet niet goed genoeg als oplossing.
Naast Zaanstad waren ook de Nederlandse staat, het Commissariaat voor de Media, de NTR, de Kijkwijzer en mediabedrijf Vinke Vision voor de rechter gedaagd.
Volgens advocaat Emil Tamas van de stichting dragen zij door de organisatie en medewerking aan de landelijke intocht bij aan de promotie van racisme en discriminatie van donkere mensen. Hij haalde eerdere negatieve uitspraken aan van rechters, de kinderombudsman en bestuurders aan over Zwarte Piet. Ook verwees hij naar internationale verdragen tegen racisme die Nederland met de zwarte knecht van Sinterklaas zou overtreden.
De gedaagden zijn het niet eens met de vorderingen, zeker niet op zo'n laat moment. Zo benadrukken de advocaten van Zaanstad dat er in de aanloop veelvuldig overleg is geweest over Zwarte Piet en dat die figuur ook anders is dan voorheen.
De publieke omroep NTR stelde dat de verandering geleidelijk is ingezet, luisterend naar het maatschappelijk debat. Directeur Paul Römer stelde dat de NTR een spiegel van de maatschappij wil zijn en niet de baas is van de traditie. Het uiterlijk van Zwarte Piet valt volgens hem onder de redactionele vrijheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.