RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sinterklaasje en je knecht, kom maar (niet) naar Stichtse Vecht

1/2
STICHTSE VECHT/STICHTSE VECHT - Op de dag dat een Utrechtse stichting via de rechterde landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad wil laten verbieden, dringt dePVV in Stichtse Vecht er juist op aan Sinterklaas en zijn Pieten hierheen te halen. Vanavond dient de fractie een motie in om dat mogelijk te maken.

De partij wil dat de gemeente zich inspantom nog deze collegeperiode de landelijke intocht in Stichtse Vecht mogelijk te maken. "Het collegegeeftin haar werkprogramma aan dat ze het belangrijk vinden om 'normen en waarden te behouden', nou dat sluit hier perfect bij aan",zegt PVV-fractievoorzitter Wim Ubaghs. "Als er ets onderdruk staat op dit moment dan is het wel het sinterklaasfeest."

Wat de PVV betreft zou de Sinterklaas metZwarte Pieten moeten aankomenin het het Statenjacht 'De Utrecht' van de provincie, een replica van het schip uit 1746. "Het is een prachtig schip en zou mooi passen bij de promotie van onze jonge gemeente."

Je moet dit jist willen, voor het behoud van de Nederlandse tradities"
Wim Ubaghs, raadslid PVV Stichtse Vecht

DUUR
Een ambitieusplan van dePVV dus, maar krijgenze erde handenvoor op elkaar?Coalitiepartij VVD ziet er in ieder geval niks in. "Daar zijn we geen voorstander van", zegtfractievoorzitter Pauline Bredt. "Zeker niet in combinatie methet Statenjacht dat de PVV erbij wil betrekken. Dat benadrukt de verschillen tussen mensen alleen maar." Het Statenjacht zou als provocerend kunnen worden ervaren omdat het herinnert aan de tijd van de VOC.

"Los daarvan is zo'n intochteen dure aangelegenheid", vervolgt Bredt. "Er komt zoveel bij kijken, je haalt je een hoop op de hals."

 De pakjesboot vaart door Maarssen tijdens de lokale intocht van 2017. De pakjesboot vaart door Maarssen tijdens de lokale intocht van 2017. | Foto: RTV Utrecht

ROETZWART
Ook coalitiepartij GroenLinks vindthet te duur."Het kost veel geld, heb ik melaten vertellen", zegt GL-fractievoorzitter Albert Gemke. "Daarnaast zitten er in de motie van de PVV allemaal 'gedoetjes' over Zwarte Pieten. Het moet weer allemaal roetzwart zijn van de PVV, daar wil ik niet aan mee doen."

Oppositiepartij PvdA voegt zich bij de tegenstanders van eenlandelijke intocht in Stichtse Vecht. "We kunnen het geld voor zo'n intochtbeter voorveel belangrijkere zaken gebruiken. Daarnaast hebben we geen geschikte aanlegplaats voor al die duizenden mensen die er op afkomen", zegt raadslid Joseph Toonen.

Het moet weer allemaal roetzwart zijn van de PVV, daar wil ik niet aan mee doen"
Albert Gemke, raadslid GroenLinks

Devoorkeur van Toonen gaatuit naar een Sinterklaasfeestwaarbij de Pieten nietzwart zijn."Volgens ons moet je rekening houden met een belangrijke minderheid die daar problemen mee heeft."

VEILIGHEID
En dan hebben we hetnog niet eens gehad over de veiligheidsrisico'sdie zo'n intocht met zich mee brengt. In de buurt vanDokkumkwam het vorig jaar tot eenconfrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Moet je zo'n intocht dus wel willen?"Je moet dit jist willen", zegt PVV'er Ubaghs. "Juist voor het behoud van de Nederlandse tradities."

Ubaghs verwacht overigens niet dat zijn motie een meerderheid gaat krijgen. "Maar als je moties alleen maar indient voor meerderheden dan kunnen de oppositiepartijen zich wel opheffen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -