Sinterklaasje en je knecht, kom maar (niet) naar Stichtse Vecht

Sinterklaas op de Vecht.
Sinterklaas op de Vecht. © RTV Utrecht
STICHTSE VECHT/STICHTSE VECHT - Op de dag dat een Utrechtse stichting via de rechter de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad wil laten verbieden, dringt de PVV in Stichtse Vecht er juist op aan Sinterklaas en zijn Pieten hierheen te halen. Vanavond dient de fractie een motie in om dat mogelijk te maken.
De partij wil dat de gemeente zich inspant om nog deze collegeperiode de landelijke intocht in Stichtse Vecht mogelijk te maken. "Het college geeft in haar werkprogramma aan dat ze het belangrijk vinden om 'normen en waarden te behouden', nou dat sluit hier perfect bij aan", zegt PVV-fractievoorzitter Wim Ubaghs. "Als er íets onder druk staat op dit moment dan is het wel het sinterklaasfeest."
Wat de PVV betreft zou de Sinterklaas met Zwarte Pieten moeten aankomen in het het Statenjacht 'De Utrecht' van de provincie, een replica van het schip uit 1746. "Het is een prachtig schip en zou mooi passen bij de promotie van onze jonge gemeente."
Je moet dit júist willen, voor het behoud van de Nederlandse tradities
Wim Ubaghs, raadslid PVV Stichtse Vecht

DUUR

Een ambitieus plan van de PVV dus, maar krijgen ze er de handen voor op elkaar? Coalitiepartij VVD ziet er in ieder geval niks in. "Daar zijn we geen voorstander van", zegt fractievoorzitter Pauline Bredt. "Zeker niet in combinatie met het Statenjacht dat de PVV erbij wil betrekken. Dat benadrukt de verschillen tussen mensen alleen maar." Het Statenjacht zou als provocerend kunnen worden ervaren omdat het herinnert aan de tijd van de VOC.
"Los daarvan is zo'n intocht een dure aangelegenheid", vervolgt Bredt. "Er komt zoveel bij kijken, je haalt je een hoop op de hals."
De pakjesboot vaart door Maarssen tijdens de lokale intocht van 2017.
De pakjesboot vaart door Maarssen tijdens de lokale intocht van 2017. © RTV Utrecht

ROETZWART

Ook coalitiepartij GroenLinks vindt het te duur. "Het kost veel geld, heb ik me laten vertellen", zegt GL-fractievoorzitter Albert Gemke. "Daarnaast zitten er in de motie van de PVV allemaal 'gedoetjes' over Zwarte Pieten. Het moet weer allemaal roetzwart zijn van de PVV, daar wil ik niet aan mee doen."
Oppositiepartij PvdA voegt zich bij de tegenstanders van een landelijke intocht in Stichtse Vecht. "We kunnen het geld voor zo'n intocht beter voor veel belangrijkere zaken gebruiken. Daarnaast hebben we geen geschikte aanlegplaats voor al die duizenden mensen die er op afkomen", zegt raadslid Joseph Toonen.
Het moet weer allemaal roetzwart zijn van de PVV, daar wil ik niet aan mee doen
Albert Gemke, raadslid GroenLinks
De voorkeur van Toonen gaat uit naar een Sinterklaasfeest waarbij de Pieten niet zwart zijn. "Volgens ons moet je rekening houden met een belangrijke minderheid die daar problemen mee heeft."

VEILIGHEID

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de veiligheidsrisico's die zo'n intocht met zich mee brengt. In de buurt van Dokkum kwam het vorig jaar tot een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Moet je zo'n intocht dus wel willen? "Je moet dit júist willen", zegt PVV'er Ubaghs. "Juist voor het behoud van de Nederlandse tradities."
Ubaghs verwacht overigens niet dat zijn motie een meerderheid gaat krijgen. "Maar als je moties alleen maar indient voor meerderheden dan kunnen de oppositiepartijen zich wel opheffen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.