Van Rossem en het Mysterie van het Kerkenkruis

Van Rossem en het Mysterie van het Kerkenkruis.
Van Rossem en het Mysterie van het Kerkenkruis. © rtv utrecht
UTRECHT - In het centrum van Utrecht is al sinds de elfde eeuw iets bijzonders aan de hand, al kun je het vanaf de grond niet goed zien. Maarten van Rossem duikt in het het duizend jaar oude mysterie.  
Want rond 1040 werden vier kerken gebouwd, waarvan er nu nog twee in de stad staan. De Pieterskerk en de Janskerk. De Paulusabdij stond op de plek waar nu Het Utrechts Archief staat en de Mariakerk stond op de plek waar nu het Conservatorium staat.
het kerkenkruis
het kerkenkruis
Als je van bovenaf een lijn tussen die vier kerken tekent gebeuren er twee dingen: 1) het blijkt de vorm van een kruis te zijn en 2) precies in het midden staat de Domkerk.
Maarten: "En nu wil ik niet gelijk zoals schrijver Dan Brown, een Da Vinci Code-achtige theorie hier op los laten, maar 5 kerken, die ongeveer tegelijkertijd, zo'n 1000 jaar geleden, zijn gebouwd. In de vorm van een kerkelijk kruis. Dat kan toch geen toeval zijn?" Schrijver Dan Brown schreef in een van zijn boeken over Rome. In de verfilming is een kaart van de stad te zien waarop een kruis is getekend tussen vier kerken.  
En dat is dus ook in Utrecht het geval, zegt Van Rossem. "Ik ben natuurlijk niet de eerste die dat opvalt. Sterker nog, er zijn hele studies naar gedaan, naar dat Kerkenkruis. Want zo wordt het genoemd sinds de 18e eeuw." Is het bewust zo gemaakt? Heeft het een betekenis? Die vragen staan centraal in de uitzending over het Kerkenkruis waarin Rijksarchivaris Kaj van Vliet uitleg geeft op de vragen van Maarten.
Maarten van rossem over het mysterie van het kerkenkruis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.