Discussie binnen Protestantse Kerk: is homohuwelijk gelijk aan heterohuwelijk?

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
STICHTSE VECHT/BREUKELEN - Het landelijk bestuur van de Protestantse Kerk in Nederland, de Generale Synode, buigt zich vanavond in Doorn over de vraag of het homohuwelijk gelijkgesteld moet worden aan het heterohuwelijk. Een groot aantal PKN-kerken, waaronder de Pauluskerk in Breukelen, dringt daar op aan.
"Het vermogen om lief te hebben is ons door God gegeven, zo voel ik dat. Waarom zou het van de een dan minder waard zijn dan van de ander?", zegt ouderling Ingrid Baas.
(IN)ZEGENEN
De discussie bij de protestanten draait eigenlijk om het woord 'inzegenen'. In de kerkorde van de PKN staat dat een huwelijk tussen een man en een vrouw 'ingezegend' wordt.
Trouwen er twee mensen van hetzelfde geslacht dan is die verbintenis 'gezegend'. Een klein maar belangrijk verschil vindt ouderling Ingrid Baas. "Inzegenen hangt aan een gebeurtenis vast, daar zit een datum bij. 'Zegenen', tja, wij worden elke zondag in kerk gezegend. Dus dat voelt niet gelijkwaardig."
Toch willen conservatievere gemeenten binnen de PKN dat de kerkorde ongewijzigd blijft, in de Bijbel staat immers dat het huwelijk alleen een verbintenis is tussen man en vrouw.
Waarom zou de ene liefde minder waard zijn dan de andere?
Ingrid Baas, ouderling Pauluskerk Breukelen
"Wij verstaan de Bijbel op die manier", zegt predikant Willem Jan Dekker van de Sint Joris Kerk in Amersfoort. "Wij willen niet dat die huwelijken gelijkgesteld worden. Dat is niet in lijn met wat er geschreven staat. Dat doet geen recht aan de getuigenis van de Bijbel."
Ouderling Ingrid snapt de worsteling van de meer behouden kerkgangers, maar dat verandert voor haar de zaak niet. "Ergens moeite mee hebben vind ik nog altijd minder zwaarwegen dan mensen uitsluiten."
Er is discussie binnen de PKN over het homohuwelijk

KERKSCHEURING

Discussie over de interpretatie van de heilige geschriften zorgt bij de protestanten niet zelden voor een kerkscheuring. Mocht de Generale Synode toch beslissen om de huwelijken gelijk te stellen, betekent dat dan ook dat kerkgenootschappen zich afscheiden van de PKN? "Dan overweeg ik allerminst om eruit te stappen. De kerk staat of valt niet met deze tekst. We moeten erover in gesprek blijven", zegt Dekker.
Ook de Pauluskerk zal niet zo snel een andere weg inslaan. Al blijft ouderling Baas strijden voor gelijke behandeling voor iedereen binnen de PKN. "We bijven hier aandacht op vestigen. Het kán gewoon niet. Dit is een vorm van discriminatie."
Wij willen niet dat die huwelijken gelijkgesteld worden. Dat is niet in lijn met wat er geschreven staat
WillemJan Dekker, predikant St. Joriskerk Amersfoort
Donderdag en vrijdag vergadert het bestuur van de PKN in het Hydepark in Doorn. Die vergadering is live te zien via de website van de Protestantse Kerk in Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.