Utrechter veroordeeld voor bedreigen burgemeester Van Zanen

© RTV Utrecht
UTRECHT - De 58-jarige Hermanus G. is veroordeeld voor het bedreigen van burgemeester Jan van Zanen van Utrecht.
De rechtbank Midden-Nederland legt een gevangenisstraf van vier maanden op, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Dat is lager dan de eis.
Utrechter Hermanus G. uitte de bedreigingen afgelopen juli. Twee keer deed hij dit via de telefooncentrale van de gemeente. Een derde keer ging hij naar het gemeentehuis en uitte hij tijdens zijn aanhouding een bedreiging. G. zou onder meer hebben gedreigd om Van Zanen neer te schieten.

ERNSTIG

"De man heeft een ernstige inbreuk gemaakt op het (privé-)leven van de burgemeester", oordeelt de rechtbank. "Een burgemeester vervult een publieke functie, die hij ongestoord en zonder vrees moet kunnen uitoefenen. Burgers die het niet eens zijn met beslissingen of het beleid van overheidsinstanties kunnen daar bezwaar tegen maken via de daarvoor in het leven geroepen procedures. Het is ontoelaatbaar om in zo'n geval een burgemeester als openbaar gezagsdrager te bedreigen met de dood."

BIJZONDERE VOORWAARDEN

Bij het bepalen van de straf is gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken. De rechtbank verbindt meerdere bijzondere voorwaarden aan de voorwaardelijke celstraf, waaronder een behandeling, reclasseringstoezicht en een contactverbod met de burgemeester.
Hermanus G. is een bekende van politie en justitie. Tussen 2014 en 2016 stond hij meerdere keren voor de rechter voor het bedreigen van medewerkers van Bureau Jeugdzorg. De man zou zwakbegaafd zijn en aan psychotische wanen lijden. De rechtbank stelt dat een persoonlijkheidsstoornis bij G. is vastgesteld. Bij de strafmaat is rekening gehouden met zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid.
G. zat sinds juli in voorarrest, maar is vorige week vrijgelaten. De tijd die hij heeft vastgezeten zal van zijn onvoorwaardelijke gevangenisstraf worden afgetrokken. Dat betekent dat hij iets meer dan 40 dagen langer heeft gezeten dan de straf die hem wordt opgelegd.
Daar houdt de rechtbank rekening mee bij eerder voorwaardelijk opgelegde straffen van in totaal 61 dagen. De rechtbank bepaalt dat hij daar nog 20 dagen van moet uitzitten. De rest blijft hem boven het hoofd hangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.