Berm vernieuwde A27 vol met agressieve woekerplant: bewoners vrezen voor hun tuinen

Op verschillende plekken zie je 'toeven' van de Japanse Duizendknoop boven het gras uitkomen.
Op verschillende plekken zie je 'toeven' van de Japanse Duizendknoop boven het gras uitkomen. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
PROVINCIE UTRECHT - Het moet een feestje worden morgen bij Maartensdijk: de officiële opening van de A1 en A27 die zijn verbreed. Maar nu blijkt dat door de werkzaamheden de gestorte grond langs de snelwegen mogelijk is vervuild met de verwoestende woekerplant Japanse Duizendknoop. Bewoners langs het traject zijn boos en vrezen dat de plant hun tuinen in zal komen: "Het is om treurig van te worden."
Ruim een jaar geleden werd de eerste schop gezet in de grond rond de A27 en de A1 om de wegen te verbreden. Morgen is er een feestelijke opening om de realisatie ervan te vieren. Langs de weg is ondertussen al wat groen te zien. Maar, het is niet het groen dat je er graag wilt zien. Het gaat om de Japanse Duizendknoop die nu de kop opsteekt op de taluds naast de snelwegen. Een hardnekkige woekerplant die groeit terwijl je er naar kijkt.
In eerste instantie waren Sonne Copijn uit Groenekan en Oot Verharen uit Hollandsche Rading verheugd toen ze hoorden dat ze mee mochten denken over de nieuwe beplanting op de taluds rond de verbrede snelwegen. Beide dames zijn gemoeid met het wel en wee van de bij in de provincie en deelden hun ideeën over bij-vriendelijke beplanting met 3Angle. Dat is de aannemer die de bouwwerkzaamheden rond de snelwegen op zich heeft genomen.

WOEDEND

Na wat overleg lagen de plannen zo goed als klaar en deze maand moest er dan eindelijk gepland worden. Gisteravond kwamen ze nog eens bij elkaar om het plan te bespreken, tot ze plots hoorden dat iemand de Japanse Duizendknoop had zien staan op de glooiing langs de A27 bij Hollandsche Rading. Copijn reed naar haar huis in Groenekan en ook daar was de plant in het talud te zien. Nog diezelfde avond stuurden de dames woedend een bericht naar aannemer 3Angle en Rijkswaterstaat.
Het verwijderen is een tijdrovende klus.
Wilfred Reinhold, platform Stop Invasieve Exoten
Want mogelijkerwijs zit de zo gevreesde woekerplant in de kilometerslange taluds van de vernieuwde A27 en de A1. De plant is ondertussen al op talloze plekken gezien. Sommige delen van de nieuwe taluds liggen er pas net en bestaan nog volledig uit zand. Gevreesd wordt dat daar de plant ook op zal duiken.
In een reactie laat aannemer 3Angle weten zich niet verantwoordelijk te voelen voor de Japanse Duizendknoop in de bermen. Rijkswaterstaat wel. "We gaan gewoon kijken wat we er aan kunnen doen en er zal op korte termijn actie ondernomen worden", meldt een woordvoerder. "Ik kan er nu nog weinig over zeggen tot we precies in kaart hebben hoe groot die oppervlakte is en wat we er aan kunnen doen."

VERVUILDE GROND

Het is goed mogelijk dat er met vervuilde grond is gewerkt waar de wortels van de woekerplant in zitten. Dat beaamt ook Rijkswaterstaat. "Dat zou zomaar kunnen want we hebben begrepen dat de wortels van deze plant zich ondergronds verspreiden en dan ergens anders weer boven komen. Maar daar is nog niet heel veel over bekend momenteel."
Ik dacht: Oh god, daar komt die Japanse Duizendknoop op.
Sonne Corbijn
Boos, dat zijn de Copijn en Verharen in elk geval. Helemaal omdat Rijkswaterstaat het al een half jaar weet, maar het niet tegen bewoners heeft gezegd.
Verharen: "Ik zit al vijf jaar in een klankbordgroep als participantburger voor de A27 dus we hebben altijd met beide partijen overlegd. Maar we hebben nooit gehoord dat er iets mis was met de grond. Tot ik op het station van Hollandsche Rading stond, naar het talud keek en dacht: oh god, daar komt die Japanse Duizendknoop op. Nu zitten wij dus opgescheept met een talud waar overal die plant bovenkomt. En ze zouden deze maand de nieuwe planten plaatsen, maar die maken geen schijn van kans. Want die Duizendknoop gaat dat gewoon overwoekeren."

VERWIJDEREN

Dat beaamt Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop Invasieve Exoten. "Als men daar iets wil plaatsen, dan moet Rijkswaterstaat wel meehelpen met het verwijderen van de Japanse Duizendknoop. De vraag is alleen of Rijkswaterstaat dat überhaupt wil doen. Het is namelijk niet verplicht om de plant te verwijderen."
Tekst gaat verder onder de foto.
De Japanse Duizendknoop is een hardnekkige woekerplant.
De Japanse Duizendknoop is een hardnekkige woekerplant. © RTV Utrecht
"En het verwijderen zelf is ook een tijdrovende klus", vervolgt Reinhold. "Een optie is om de plant af te dekken met zeil, daar zand overheen te gooien en het op die manier af te laten sterven. Afhankelijk van hoe hardnekkig de plant is, kan dat wel jaren duren. Een bestrijdingsmiddel kan ook werken. Of je laat het opeten door varkens, dat gebeurt weleens in Rhenen. Helemaal afgraven is ook een optie, maar dat gaat vast niet gebeuren." Rijkswaterstaat overweegt momenteel nog elke optie. Wel laat een woordvoerder weten dat ze per plek gaan bekijken of ze gaan bestrijden en hoe ze dat dan gaan doen.
Het is daarnaast een bittere pil voor verschillende gemeenten in de provincie die hard inzetten op bestrijding van de plant. Krap aan een jaar geleden was de Japanse Duizendknoop in Amersfoort nog een groot probleem. De plant kan zich nu mogelijk weer manifesteren in de provincie.

ZORGEN BEWONERS

Ook de gemeente De Bilt denkt mee over het probleem. In een reactie laat het weten intensief in te zetten op de bestrijding van de plant. "Het uitroeien is niet makkelijk en een kwestie van een lange adem hebben. Het moet daarom zeker de aandacht van Rijkswaterstaat hebben. Zij moeten een mogelijke invasie van de plant in de bermen langs de A27 voorkomen. Op sommige locaties is het moeilijk om de plant te bestrijden. Het is dus logisch en terecht dat inwoners zich zorgen maken als deze plant in de buurt voor komt. Want als het eenmaal in je tuin zit, is het een hels karwei om het er weer uit te krijgen."
Tekst gaat verder onder de video.
Bewoners vrezen aggressieve woekerplant langs vernieuwde A27
Enkele buurtbewoners uit Hollandsche Rading hebben zich ondertussen bij Verharen gemeld. Sinds de verbreding van de A27 grenzen de tuinen van verschillende huizen aan de Spoorlaan nu aan het talud. Zij vrezen dat de plant zich in hun tuin gaat manifesteren. Reinhold acht die kans groot: "Dat is straks wel een interessante discussie. Dan krijg je mensen die zeggen: hé, het komt in mijn tuin. Rijkswaterstaat, dat ga jij vergoeden!" In een reactie laat Rijkswaterstaat weten alle kosten voor het verwijderen van de plant op zich te nemen. "Dat valt dan onder de gebruikelijke onderhoudswerkzaamheden. Als het in het talud zit, betalen wij dat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.