Binnenstadbewoners Amersfoort vrezen nieuwe taxistandplaats

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Ze wonen er met heel veel plezier en willen voor geen goud weg. Maar zo'n vijftig tot honderd binnenstadbewoners van Amersfoort vrezen dat hun woongenot toch wel een behoorlijke tik gaat krijgen. De gemeente Amersfoort wil namelijk een taxistandplaats in het centrum verhuizen. De binnenstadbewoners zijn bang dat overlast van uitgaanspubliek in het weekend daardoor zal toenemen. De route naar de nieuwe standplaats loopt namelijk langs hun huizen.
Ben Philipsen is één van die bezorgde bewoners. Hij woont aan de Langegracht, op een prachtige plek aan het water. "Iedere dag is het prettig om hier te wonen. Iedereen die hier in de buurt woont, zegt: wat een fantastische stad is het." Maar ook aan die 'fantastische stad', kleeft dus een 'maar'.
We voorzien dat de overlast ondraaglijk gaat worden
Ben Philipsen - binnenstadbewoner Amersfoort
"We zullen als gevolg van de verplaatsing van de taxistandplaats in het centrum veel meer last krijgen van jongeren die 's nachts naar huis gaan óf naar de nieuwe taxistandplaats gaan. We hebben nu al enige overlast, en die overlast wordt steeds sterker. We voorzien dat de overlast ondraaglijk gaat worden."

STADHUISPLEIN

De Hof is hét uitgaansgebied van Amersfoort. Tot op heden liep het uitgaanspubliek na sluitingstijd naar taxistandplaatsen aan de Langestraat en de Varkensmarkt, midden in het centrum van de stad. Maar de gemeente heeft nu dus besloten om die route te verplaatsen naar de rand van de binnenstad: vanaf de Hof, zigzaggend via de Langegracht naar het Stadhuisplein
Een woordvoerder licht die keuze in een schriftelijke reactie toe: "De uitgaansnachten zullen nooit zonder overlast zijn, maar de afgelopen jaren hebben de bewoners rond de Langestraat en Varkensmarkt hun portie wel erg ruim gehad. De keuze voor het Stadhuisplein is vooral bedoeld om zo min mogelijk hinder te hebben van de aan- en afrijdroutes."

OVERLAST

De gemeente laat verder nog weten dat de nieuwe locatie alleen is bedoeld als standplaats tijdens de horecanachten in het weekend. "De standplaatsen aan de Varkensmarkt veroorzaakten veel hinder en overlast voor omwonenden."
Dit zal voor ons de druppel zijn die de emmer doet overlopen
Ben Philipsen - binnenstadbewoner Amersfoort
Maar die overlast dreigt nu dus voor Ben Philipsen en zijn buren. Het is volgens hen een verplaatsing van het probleem. Ze vinden het dan ook onbegrijpelijk dat de gemeente voor een nieuwe taxistandplaats op het Stadhuisplein heeft gekozen. Bovendien zijn bewoners nooit gehoord door de gemeente, beweert Philipsen.
"Dat steekt ons ook. Normaal gesproken gaat de gemeente in overleg met de bewoners om te komen tot een optimale oplossing. Hier heeft de gemeente gecommuniceerd wat ze wil en vervolgens een besluit genomen. Dat is niet wat je van een modern bestuur verwacht. De overlast die nu gaat komen, zal voor ons de druppel zijn die de emmer doet overlopen."

PVDA

De binnenstadbewoners krijgen in hun strijd tegen de verplaatsing van de taxistandplaats steun van de lokale PvdA. Fractievoorzitter Rob Smulders snapt ook niets van de actie van de gemeente. "Ik vind dat de gemeente in gesprek moet gaan met de bewoners. Overlast in de binnenstad moet je vermijden, zeker in de late uren als de cafés rond drie uur sluiten."
Volgens Smulders is de beslissing van de gemeente ook opvallend omdat een advies van de politie genegeerd wordt. "Er is hier iets geks aan de hand. De gemeente heeft namelijk aangegeven dat je dit als gemeente niet moet willen. Tegelijkertijd zegt de gemeente: we gaan het toch doen. En dat is vreemd, want de gemeente, en zeker de burgemeester, is de baas van de politie."
Donderdagmiddag organiseert de gemeente Amersfoort nog een hoorzitting over de verplaatsing van de taxistandplaats. Bewoners krijgen daar de gelegenheid om hun bezwaren toe te lichten. "Afhankelijk van de uitkomst daarvan wordt bepaald wanneer de verhuizing van de taxistandplaats definitief is", aldus de gemeente.
Binnenstadbewoners vrezen nieuwe taxistandplaats.
© RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.