Tonnen minder voor feestjaar in Veenendaal

© gilbertjaar2019.nl
VEENENDAAL - Het Gilbertjaar in Veenendaal had een jaar vol activiteiten moeten worden, maar het is de vraag wat er van alle plannen overblijft. De gemeenteraad besloot voor het feestjaar namelijk geen 300.000 euro uit te trekken, maar 100.000 euro.
De organiserende Stichting Gilbert van Schoonbeke zit nu met de handen in het haar, want de vrees is dat sponsors afhaken door de beslissing van de Veenendaalse raad. Het evenement zou nu mogelijk zelfs op losse schroeven staan.
WAT IS HET GILBERTJAAR?
2019 is het 500ste geboortejaar van Gilbert van Schoonbeke, een Antwerpenaar die gezien wordt als de man die Veenendaal heeft helpen opstoten in de vaart der volkeren. Zo zou in de infrastructuur van Veenendaal nog altijd de hand van Gilbert zichtbaar zijn. Om dat te eren werd 2019 uitgroepen tot Gilbertjaar.
De stichting die met de invulling van dat jaar aan de slag ging, vroeg in april een subsidie van drie ton aan. Het college van Veenendaal reageerde daar positief op, met als voorwaarden dat de stichting zelf ook drie ton zou ophoesten en dat de gemeenteraad akkoord zou gaan.
Dat laatste gebeurde gisteravond niet tijdens een raadsvergadering. Een motie van SGP, ChristenUnie, ProVeenendaal en PvdA om de organisatie 'slechts' een ton subsidie te geven, haalde een meerderheid.

MILJOENENTEKORT

"We hebben een behoorlijke uitdaging op het sociaal domein. Met name wat betreft de jeugdzorg, daarop komen we miljoenen tekort", zegt SGP-raadslid Dick Both namens de indieners van de motie. "We hebben in de programmabegroting forse ingrepen moeten doen die mensen echt raken. Ik denk dat het moeilijk aan de samenleving uit te leggen is dat we wel drie ton in het Gilbertfeest steken en een deel van dat geld niet besteden aan mensen die het moeilijk hebben."
Dat het evenement nu op losse schroeven staat, betwijfelt Both. "Het is jammer dat dit nodig is, maar aan de andere kant is de stichting dit feest al een aantal jaar aan het voorbereiden en is er vorig jaar al een behoorlijk bedrag naartoe gegaan. Wij denken dat er in combinatie met de ton die overblijdt nog steeds iets heel moois te realiseren zal zijn."
De Stichting Gilbert van Schoonbeke heeft nog niet gereageerd op de beslissing van de Veenendaalse gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.