"Geen sprake van belangenverstrengeling bij Uithoflijn"

© RTV Utrecht
UTRECHT - De provincie had beter moeten opletten bij het aanstellen van een nieuwe interim-directeur. Dat staat in het rapport van Integis, dat onderzoek deed naar eventuele belangenverstrengeling bij de Uithoflijn. Voor dat project is de provincie grotendeels verantwoordelijk. Maar van die vermeende belangenverstrengeling is geen sprake, zo schrijft Integis.
Waar draait het nou precies om? De interim-directeur van de provincie heeft een projectdirecteur die verantwoordelijk was voor de Uithoflijn op non-actief gezet. Deze projectdirecteur maakte het aannemer BAM lastig door strak op de deadline en kosten van het project te zitten.
Hierdoor ontstond een ruzie en dreigde de aannemer vervolgens het hele tramproject stil te leggen. Om de gemoederen te sussen heeft de interim-directeur de projectdirecteur van de Uithoflijn de laan uitgestuurd.
BAM kreeg hierdoor meer tijd en meer geld om aan de tram te werken. Doordat de interim-directeur connecties had met de aannemer BAM is de schijn van belangenverstrengeling ontstaan. Daarom kwam er een klokkenluidersmelding binnen bij de provincie met een integriteitsonderzoek tot gevolg.
Gedeputeerde Straat hoopt dat ze snel met een schone lei kunnen beginnen

GEEN BELANGENVERSTRENGELING

Integis is degene die dat onderzoek heeft uitgevoerd. Zij komen tot de conclusie dat er geen sprake is van belangenverstrengeling door de interim-directeur. Wel krijgt de provincie een tik op de vingers doordat de connecties van de provinciedirecteur en de nieuwe projectdirecteur niet goed zijn gecheckt.
Ook heeft de bestuurder zelf niet genoeg openheid van zaken gegeven. "Het zou gepast zijn vanwege zijn hoge positie en voorbeeldfunctie, dat hij melding zou hebben gemaakt van mogelijke andere relevante opdrachten/belangen binnen zijn eigen bedrijf. En van zijn aandelenbelang in BAM", aldus gedeputeerde Straat in een brief aan Statenleden.
Gedeputeerde Pennarts, gedeputeerde Straat en provinciesecretaris De Baas tijdens de persconferentie over het onderzoeksrapport.
Gedeputeerde Pennarts, gedeputeerde Straat en provinciesecretaris De Baas tijdens de persconferentie over het onderzoeksrapport. © RTV Utrecht

VASTE DIENST

In het voorjaar van 2017 werd de interim-functie omgezet naar een vastdienstverband. Toen zijn wel alle conecties met BAM verbroken. Volgens de onderzoekers van Integis is daardoor vanaf die periode niet de gedragscode geschonden.
"Omdat de provinciaal directeur geen bestuurder meer was en is van de vennootschap, daarin ook geen financieel belang meer heeft. En de aandelen BAM verkocht zijn", aldus de onderzoekers in hun raport.

LESSEN

De provincie is opgelucht en zegt te leren van de gemaakte fouten. Nieuw ingehuurde mensen zullen voortaan scherper worden gescreend. Daarnaast zullen er minder mensen van buitenaf worden ingehuurd.
De bouw van de tram tussen Utrecht Centraal en De Uithof heeft naast integer handelen ook te maken met veel andere problemen. Zo kost de tram 84 miljoen euro meer dan begroot, rijdt hij anderhalf jaar later dan gepland en moest een gedeputeerde opstappen. Daarom zijn er nu nog onderzoeken bezig om te kijken hoe dit alles precies heeft kunnen gebeuren.

TIJDLIJN

Ondanks alle narigheid heeft de Uithofllijn-tram al wel een testrit gemaakt. RTV Utrecht houdt alle andere ontwikkelingen over de Uithoflijn bij in een tijdlijn. Hoe het precies zat, lees je hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.