Veel aandacht voor nepnieuws op middelbare school: "Grote stap gezet"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Leerlingen van het Globe College in Utrecht hebben vandaag het 'Fake News Expert-certificaat' gekregen. Na zeven workshops van de TMI Academy en het maken van een video pakten de VMBO-scholieren als allereerste de prijs.
Nepnieuws is de laatste jaren een belangrijk thema, onder meer door de opkomst van sociale media. Zo gebruikt Facebook tegenwoordig zelfs factcheckprogramma's om nepnieuws op het social mediakanaal op te sporen. TMI Academy geeft workshops aan middelbare scholieren op het gebied van nepnieuws, product placement, professioneel filmen en monteren. De lessen worden gegeven door Journalistiek-studenten.
Volgens TMI-directeur Michiel Kalverda is het vandaag de dag van groot belang dat kinderen leren hoe de media te werk gaan. Zeker als het gaat om nepnieuws. "Maar liefst 97 procent van de kinderen zit online. Ze zitten gemiddeld zo'n twee à drie uur op Instagram, waar héél veel foto's te zien zijn", spreekt Kalverda, die het vaak dáár fout ziet gaan. "Ik denk dat je daarom niet vroeg genoeg jongeren hierin les kan geven."
Kalverda denkt dat TMI al een grote stap heeft gezet op onder meer het Globe College. "Wij hebben nu een basis gelegd bij deze kinderen, ze kijken nu kritischer naar media." Toch gaat de vlag nog niet uit. Over het algemeen tuint men te vaak in nepnieuws. "We zijn er nog lang niet."
Hoe herken je nepnieuws?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.