Leegstand winkels IJsselstein: licht blijft aan voor goede sfeer

© RTV Utrecht/Jiri Glaap
IJSSELSTEIN - Opruimingsuitverkoop, op is op en alles moet weg. Het zijn zinnen die prominent aanwezig zijn in het centrum van IJsselstein. Zeker vijf winkels sluiten na de jaarwisseling de deuren en daardoor is er gelijk meer leegstand in het stadje. De nieuwe commissie Binnenstad Vitaal wil het winkelgebied ondanks alles aantrekkelijk houden.

LEEGSTAND

Frits Mulder is winkelier in de stad en voorzitter van de commissie. Dat er ineens een handvol winkels sluit was ook voor hem een verrassing: "Wij dacht ook: shit, nou moeten we aan de bak. Als in een maand tijd ineens vijf winkeliers melden dat ze ermee stoppen, er van die 'alles moet weg' plakkaten komen en klanten met vragen komen dan moet je iets doen."
Faillissementen zijn niet de reden dat bij de vijf winkels de deuren sluiten. De ondernemers stoppen om persoonlijke redenen. Zo gaat bouwmarkt Hubo dicht omdat de eigenaar met pensioen gaat en er geen opvolger is. Verder gaan er twee tassenwinkel, een kinderschoenenwinkel en een speelgoedwinkel dicht.

OPLEUKEN ETALAGES

De commissie Binnenstad Vitaal is nu bezig om met de eigenaren van de panden de etalages toch aan te kleden. Zo komen er lampen in de leegstaande winkels waardoor de sfeer in de straat toch goed moet blijven. Mulder: "Dan ziet de consument niet meteen dat 'ie leeg staat en is toch een prettiger gezicht."
Mensen die in IJsselstein winkelen valt de dreigende leegstand ook op. "Dan loop ik door de staat en dan zie ik dat er weer een winkel weg gaat. Het zijn ook leuke winkels die sluiten", zegt Margriet uit IJsselstein. Ook zien inwoners vaak in lege panden horeca komen, alleen is daar wat hen betreft nu genoeg van. "De balans is weg", zegt meneer de Jong.

NIEUWE WINKELS

De IJsselsteiners hopen wel op winkeliers die het in hun stad aandurven. De jong: "Die middenstand moeten we hier in ere houden. Dus ik koop zo min mogelijk op het internet en zoveel mogelijk in het plaatsje zelf". Margriet: "Ik hoop dat er dappere winkeliers zijn die het aandurven want het is hier superleuk".
Sinds een maand wordt er nu hard gewerkt aan een plan voor de binnenstad. Begin volgend jaar moet dat plan echt in werking treden zegt Mulder. "We horen heel goed wat mensen tegen ons als winkeliers in de winkel zeggen en hoe erg ze de toestand nu vinden. En dan vertel ik altijd heel duidelijk dat het niet leeg blijft, we zijn er volop mee bezig."
Voor de panden die na 1 januari leegstaan is nog geen invulling. De commissie Binnenstad Vitaal wil geen tijdelijke winkeltjes en trekt minstens een jaar voor uit om serieuze ondernemers te werven.
Leegstand in IJsselstein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.