Utrecht zet leger en boa's in tegen autobranden

Kanaleneiland is een van de Utrechtse hotspots qua autobranden.
Kanaleneiland is een van de Utrechtse hotspots qua autobranden. © 112 Media Utrecht
UTRECHT - Utrecht gaat dit jaar extra zijn best doen om het aantal autobranden terug te dringen. Vanaf maandag gaan zes buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op pad die zich alleen focussen op de autobranden.
Het aantal autobranden neemt al jaren toe. Vanavond vergaderde de Utrechtse gemeenteraad over de plannen voor de komende jaarwisseling. Daar sprak een bewoner de raad toe en er kwamen deskundigen aan het woord.

VANDALISME

Liesbeth Maas van de politie vertelde dat het bij ongeveer de helft van de branden om vandalisme gaat. Daarnaast worden auto's in brand gestoken om de verzekering op te lichten, of uit wraak op een (zaken-)partner. Ook ontstaan er autobranden door mensen met een psychische stoornis.
Paul van Beijnum, clusterhoofd veiligheid van de gemeente, vertelde dat vanaf maandag een zestal boa's de stad in gaat. Zij proberen autobranden te voorkomen.

DRONES

Eerder werd al bekend dat ook het leger een rol krijgt. Militairen gaan drones inzetten die uitgerust zijn met warmtebeeldcamera's. Zo kunnen autobranden eerder worden opgemerkt.
Ook kunnen ze de kans op een 'heterdaad' vergroten, zegt Van Beijnum. Hij maakte dinsdagavond bekend dat de legerdrones door militairen worden bediend. Deze defensiemedewerkers staan wel in contact met de Utrechtse politie. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht zei na de vergadering tegen RTV Utrecht dat het om slechts één drone gaat.

TIPLIJN

Eerder dit jaar werd een tiplijn geopend, en werden er bedragen uitgeloofd om informatie binnen te krijgen. Het blijkt namelijk dat de daders van dit soort brandstichtingen lastig op te sporen zijn. De bewijzen van de daad gaan vaak verloren in de brand zelf.
Volgens Liesbeth Maas van de politie wordt die tiplijn zeer zelden gebeld. Verder merkte ze op dat de bereidheid van burgers om verdachte situaties rond autobranden te melden gering is.

LANDELIJK PROBLEEM

Utrecht is niet de enige gemeente die last heeft van dit soort criminaliteit. Volgens de deskundigen is het een landelijk probleem. De meeste autobranden komen voor in Amsterdam, Utrecht en Culemborg. Ook elders in de provincie Gelderland komen dit soort branden relatief vaak voor.
De stad Utrecht kent hotspots, de meeste autobranden gebeuren vooral in Overvecht, Kanaleneiland en Hoograven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.