Deur op een kier voor sekshuizen op Nieuwe Zandpad Utrecht

© Pixabay
UTRECHT - Een meerderheid van de Utrechtse raad vindt dat er naast raamprostitutie ook andere vormen van sekswerk moeten kunnen plaatsvinden op het Nieuwe Zandpad. Dat bleek in een debat over de toekomst van de Utrechtse sekszone. Op het Nieuwe Zandpad moet raamprostitutie weer mogelijk worden, maar nieuwe initiatieven mislukken steeds.
Vijf jaar geleden kwam er een einde aan de raamprostitutie op het Zandpad en de Hardebollenstraat. Er was een vermoeden van ernstige misstanden, zoals mensenhandel.

EXPLOITANTEN

Na het sluiten van de ramen was het de intentie van de gemeente om 162 nieuwe ramen te openen op een terrein bij het Zandpad. Dat moest een 'schone, veilige en transparante' werkplek worden. Om dat te bereiken moest een projectontwikkelaar de 162 ramen bouwen, en moesten minstens vijf verschillende exploitanten de ramen in beheer nemen.
De zoektocht naar een projectontwikkelaar mislukte drie keer op rij. Sommige aanbieders kwamen niet door een zogenoemde Bibob-controle, waarbij gekeken wordt of er een link naar criminele activiteiten is. Andere aanbieders haakten af omdat ze zich niet kunnen vinden in de eisen die de gemeente stelt.

BETAALDE SEKS

Dinsdagavond sprak de Utrechtse raad over de toekomst van het Zandpad. Wat moet er gebeuren om alsnog een sekszone op het Nieuwe Zandpad te realiseren? Die vraag stond centraal in het debat.
D66 en GroenLinks, de twee grootste partijen in de raad, willen dat de zoektocht wordt verruimd. Er moet niet alleen gekeken worden naar de mogelijkheden van raamprostitutie, maar ook naar andere vormen van betaalde seks.

MARKT VERANDERD

Dat idee was tegen het zere been van onder meer het CDA. Die partij vreest dat de tippelzone dan heropend zou kunnen worden op het Nieuwe Zandpad. Maar dat lijkt niet de bedoeling. D66, GroenLinks en Student & Starter legden uit dat de markt voor betaalde seks is veranderd.
Net als in winkelstraten is er minder behoefte aan etalages, omdat steeds meer mensen zaken doen via internet. En dus zouden er 'seksflexplekken' moeten komen. Daar zouden prostituees kunnen werken die hun diensten via het internet aanbieden, maar niet achter het raam zitten.

GEEN PEEPSHOWS

Het dossier is de verantwoordelijkheid van burgemeester Jan van Zanen. Die staat sympathiek tegenover het idee. Hij benadrukte dat er op het Nieuwe Zandpad geen tippelzone komt, maar er komen ook geen peepshows of massagesalons.
Wel waarschuwde hij er voor dat een andere vorm van sekswerk wellicht niet binnen het bestemmingsplan past. Een aanpassing van het bestemmingsplan zou opnieuw voor veel vertraging kunnen zorgen, meent de burgemeester.

KOSTEN

Behalve over de invulling van het terrein, zijn er ook zorgen over de kosten van het project. Die zijn inmiddels voor de gemeente opgelopen tot 2,8 miljoen euro. Dat geld moet terugverdiend worden door de uitgifte van de grond aan de projectontwikkelaar.
Maar de kosten zijn inmiddels bijna even hoog als de verwachte opbrengst van de grond, terwijl er in de toekomst nog nieuwe kosten gemaakt moeten worden. Volgens de burgemeester zal de opbrengst nog steeds voldoende zijn om de uitgaven van de gemeente te dekken.

GEEN TIJDELIJKE PROSTITUTIEZONE

GroenLinks pleitte tenslotte voor het inrichten van een tijdelijke prostitutiezone in de buurt van het Zandpad. Dat proefballonnetje kon op weinig bijval rekenen. Ook burgemeester Van Zanen ziet een tijdelijke voorziening niet zitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.