Amersfoortse partybootmoord: veroordeelde oom vrijgelaten

© Keistadnieuws
AMERSFOORT - Een dag na zijn hoger beroep is Amersfoorter Harald B. op vrije voeten gesteld. De 52-jarige man werd vorig jaar veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het doodsteken van zijn neef Michael de Boe (25) tijdens een familiefeest op een partyboot in 2016.
De voorlopige hechtenis van B. is opgeheven omdat het gerechtshof er op dit moment ernstig rekening mee houdt dat het "een uitspraak gaat doen die maakt dat verdachte nu al langer in voorlopige hechtenis heeft verbleven dan de duur van de vrijheidsbenemende straf of maatregel die eventueel aan hem zal worden opgelegd".
Maandag diende het hoger beroep in de zaak. De advocaat van Harald B. voerde opnieuw aan dat er sprake is geweest van een noodlottig ongeluk. B. zou niet hebben gestoken. Tijdens een worsteling zou De Boe het mes per ongeluk zelf in zijn buik hebben getrokken.

VRIJSPRAAK GEVRAAGD

De advocaat van Harald B. veegde tijdens het hoger beroep de vloer aan met de getuigenverklaringen, die volgens hem het belangrijkste bewijs vormden voor de veroordeling. De zussen van Michael hebben tegenstrijdig verklaard, oordeelde de raadsman. Bovendien konden ze niet goed zien of er gestoken werd.
Ook wees de advocaat op een nieuw forensisch rapport waarin staat dat de dodelijke steekwond inderdaad kan zijn veroorzaakt door een afwerende reactie. De verdediging eiste onder meer op basis van deze argumenten vrijspraak. "Kennelijk zijn de argumenten nu wel overgekomen", zegt een van de advocaten in het AD. Het Openbaar Ministerie, dat in hoger beroep negen jaar eiste, wacht met een reactie tot de uitspraak op 26 november.
Kimberly de Boe, zus van slachtoffer, reageert op Facebook vol ongeloof op de vrijlating van Harald B.

FAMILIEDRAMA

Michael de Boe was twee jaar geleden met zijn familie op een partyboot aan de Kleine Koppel om de verjaardag van zijn oma te vieren. Hij kreeg daar een fatale ruzie met zijn oom Harald. Buiten op de kade overleed De Boe.
Het drama heeft geleid tot een diepe scheuring binnen de familie waar sowieso al de nodige spanningen waren. Volgens de moeder van De Boe wordt zij nog regelmatig "bedreigd door vriendjes" van Harald B. 
B. zelf zei tijdens de zitting van maandag het verdriet van de familie te begrijpen. "Ik vind het verschrikkelijk voor ze. Het verhaal kent alleen maar verliezers. Ik heb niet gestoken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.