Verdachte van moord en explosie Kanaleneiland naar Pieter Baan Centrum

© Koen Laureij
UTRECHT - De verdachte van de fatale explosie in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, op 21 juni, wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Dat heeft de rechtbank van Utrecht vandaag bepaald.
Onderzoekers hebben geprobeerd om Mimoun H. in de gevangenis te onderzoeken, maar dat is niet gelukt. De verdachte is psychisch zeer beperkt belastbaar en daarom kunnen onderzoekers moeilijk doorvragen of hem onder druk zetten. Een observatie van maximaal zeven weken in het Pieter Baan Centrum moet helpen om een beeld van de man te krijgen. H. ondergaat dan neuropsychologisch en neurologisch onderzoek.
H. wordt verdacht van het ombrengen van zijn vrouw en het veroorzaken van een explosie in een flat aan de Marshalllaan in Kanaleneiland. Bij de brand die daarop volgde raakte een politieman zwaargewond. Het Openbaar Ministerie zal begin december besluiten of H. ook vervolgd wordt voor het verwonden van de agent.
Mimoun H. was vandaag niet aanwezig bij de zitting, maar volgens zijn advocaat wil hij graag meewerken aan onderzoek. Dat lukt alleen niet door zijn zwakke psychische gesteldheid. Het vooruitzicht van een opname in het Pieter Baan Centrum maakt de verdachte ongelukkig, vertelt zijn advocaat. "Hij heeft eindelijk zijn plek gevonden in de penitentiaire inrichting. Dat hij daar nu weer weg moet, vindt hij niet prettig."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.