Ook in hoger beroep werkstraf voor badmeesters Rhenen na verdrinking Salam (9)

© RTV Utrecht
RHENEN - Een badmeester en twee badjuffen van zwembad 't Gastland in Rhenen zijn in hoger beroep veroordeeld tot 60 uur werkstraf vanwege de verdrinkingsdood van de 9-jarige Salam. Het meisje uit Syrië kwam in september 2015 om het leven bij het schoolzwemmen.
Het jonge meisje woonde pas een paar maanden in Nederland, kon niet zwemmen en sprak de taal niet. Ze overleed in het diepe bad, na de zwemles. Volgens het gerechtshof staat vast dat de badmeesters nalatig zijn geweest en dat het toezicht anders had gemoeten. "Er zijn tussen onderwijzers en badmeesters geen afspraken gemaakt over hoe om te gaan met de kinderen die niet konden zwemmen", oordeelt het hof.
Ook was het voor kinderen veel te eenvoudig om van het ondiepe naar het diepe bad te gaan en van de douches naar de baden. "Daar moet het zwempersoneel zich van bewust zijn." De straf van het gerechtshof is gelijk aan de straf die de rechtbank eerder al oplegde.

NOG VEEL VRAGEN

Hoe en wanneer het meisje in het water terecht kwam, is nooit exact opgehelderd. Maar volgens het gerechtshof is dat niet van belang voor de veroordeling. "Het doet er niet toe of het meisje na het zwemmen al dan niet is gaan douchen of al naar de kleedruimte was geweest", stelt het hof.
"Vaststaat dat zij op enig moment bij het diepe zwembad heeft kunnen komen en daar is verdronken doordat de zweminstructeurs de situatie onvoldoende in het oog hebben gehouden en haar niet bij dat diepe gedeelte hebben opgemerkt."

ALLEEN MAAR VERLIEZERS

De zaak kent alleen maar verliezers, zegt verslaggever Riks Ozinga. "De ouders van Salam zijn nog helemaal stuk van wat drie jaar geleden is gebeurd. Ze kunnen niet bevatten dat ze het zonder hun kleine meisje moeten doen."
Maar ook bij de badjuffen en de badmeester is heel veel emotie, zag verslaggever Riks Ozinga drie weken geleden al bij de behandeling van het hoger beroep. "Bij het eerste antwoord begon een van de badjuffen gelijk al te huilen. Het laat ze niet los, ze liggen er 's nachts nog altijd van wakker. Dus het heeft een enorme impact op de betrokkenen en hun omgeving."

MAATREGELEN

Het zwembad in Rhenen heeft naar aanleiding van de dood van Salam verschillende maatregelen genomen. En dat is ook precies wat de familie van het meisje graag wil zien: meer bewustzijn bij organisaties als het gaat om de gevaren.
Ook het OM benadrukte het belang van toezicht in zwembaden. Tussen 2000 en 2016 zijn er 58 verdrinkingen geweest in zwembaden. 33 slachtoffers waren jonger dan 15 jaar. "Het gevaar ligt op de loer. Regels voor de veiligheid van de bezoekers moeten daarom worden nageleefd. Scholen en zwembaden hebben onder meer in een toezichtplan afgesproken waar de risico's liggen bij het schoolzwemmen en hoe er toezicht moet worden gehouden. Vooral bij het vrijzwemmen zijn er gevaren en moet extra goed worden opgelet", sprak de aanklager.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.