Driebergse scholieren voeren actie voor behoud schoolgebouw

Kinderen werken vanmiddag buiten. Links het actielied.
Kinderen werken vanmiddag buiten. Links het actielied. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Het is een opvallend gezicht, woensdagmiddag op het schoolplein van CBS de Zonheuvel. Samengepakt zitten de leerlingen van de Driebergse basisschool in de buitenlucht aan hun schoolwerk. De buitenles staat symbool voor iets waar de school al jaren aan toe is. Een grondige renovatie van het oude gebouw. "We voelen ons in de steek gelaten."
Al twaalf jaar wacht De Zonheuvel op renovatie van het verouderde gebouw. De school heeft maken met kapotte ramen, gaten in het plafond en niet goed werkende toiletten. Het plafond boven de ruimte waar de computers staan moet zelfs gestut worden omdat het anders naar beneden komt. Eerder dit jaar lag er dan eindelijk een concreet plan om de school te renoveren. Toch besloot het Driebergse college recent om alsnog voor volledige nieuwbouw te gaan. En dat zien de ouders, leerlingen en docenten absoluut niet zitten.
We voelen ons in de steek gelaten.
Thomas Verhiel
"We experimenteren nu met buitenlessen, omdat dit ons toekomstperspectief lijkt op dit moment", zegt Thomas Verhiel, bezorgde ouder en woordvoerder namens de school. "Er ligt een goed renovatieplan waar iedereen 'ja' tegen heeft gezegd en waar we na de kerstvakantie mee kunnen beginnen. Met dit plan kunnen we een opgeknapt en duurzaam gebouw realiseren. Maar het college is toch van gedachte veranderd en wil nu een compleet nieuw gebouw met woningen bouwen. Als je daarvoor kiest, duurt het nog jaren voordat dat klaar is."
Een deel van het verouderde, sombere interieur van de Zonheuvel.
Een deel van het verouderde, sombere interieur van de Zonheuvel. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Daarom bedacht de school een ludieke actie door te laten zien dat de leerlingen letterlijk en figuurlijk in de kou staan. De klassen werken aan hun normale vakken; de jongste kinderen wordt voorgelezen, de oudsten schrijven een verhaal over de renovatie. En zo nu en dan wordt het speciaal voor de gelegenheid bedachte actielied uit volle borst meegezongen: "Start met renoveren, nu meteen!", klinkt het over het schoolplein. De ouders zingen mee.
De kinderen zijn ook duidelijk in hun mening.
De kinderen zijn ook duidelijk in hun mening. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
"Alle klassen hebben meegewerkt aan de actie", zegt Verhiel. "Groep 8 heeft bijvoorbeeld alle meubels naar buiten gesleept. Andere groepen hebben zelf spandoeken gemaakt. Ook is het ongekend hoeveel ouders er de laatste weken hebben meegedacht hoe we dit onder de aandacht konden brengen. De allerkleinsten weten natuurlijk niet wat hen allemaal overkomt, maar ze weten wel wat er speelt. Ook zij vragen zich af wanneer de renovatie nou een keer begint."
Het voorstel van het college voor nieuwbouw moet nog langs de gemeenteraad. Of dat iets oplevert is de vraag. Een meerderheid lijkt voor nieuwbouw te gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.