Houten wil eigen museum voor "het verhaal van Houten"

© RTV Utrecht
HOUTEN - Houten gaat onderzoeken of de plaats een eigen museum kan krijgen. De komende tijd wordt in kaart gebracht hoe dat eruit moet zien, wat dat moet kosten en of zo'n plan levensvatbaar is.
De SGP pleitte voor zo'n Houtens museum en kreeg steun van een meerderheid van de raad.

HISTORIE CENTRAAL

Het museum moet vooral de historie van Houten belichten, zegt fractievoorzitter Wouter van den Berg van de SGP. "We hebben een geschiedenis die heel ver teruggaat, tot in de Romeinse tijd. Maar Houten is ook best wel een geplande stad waar ook heel veel toeristen op afkomen, bijvoorbeeld om te kijken hoe het is ingericht met de rondweg enzo. Daar zit ook een heel verhaal achter, het verhaal van Houten."
Van den Berg zou daarom graag willen dat in het museum te zien is hoe Houten was en hoe het is geworden. "Laten zien hoe Houten zich heeft ontwikkeld en wat het verhaal van Houten nu is, want dat willen we graag meer uitdragen."

MENSEN TREKKEN

Houten heeft al een archeologische werkgroep. "Maar dat is wat anders dan een breed opgezet museum", zegt Van den Berg. Hij denkt dat een museum mensen vanuit Houten, maar ook mensen van daarbuiten kan trekken. "Er komen nu al veel mensen naar Houten toe, om zich bijvoorbeeld te laten informeren over Fietsstad Houten, ik noem maar iets, maar we willen ze nog veel meer vertellen over Houten."
Of het museum echt een eigen gebouw krijgt, of dat het bijvoorbeeld een digitaal museum wordt, staat wat Van den Berg betreft nog niet vast. "Dat hangt er dus vanaf wat het gaat worden, welke partijen daarbij betrokken raken en wie daar in zou willen investeren."
De komende tijd wordt daar dus eerst onderzoek naar gedaan. "Als het totaal onbetaalbaar blijkt, zeggen we natuurlijk niet als SGP het moet en zal er komen. Dat zou onverstandig zijn. Maar als er organisaties en partijen zijn, en misschien heeft de gemeente ook nog wel ergens een bestaand budget vrij, wellicht kan het dan iets heel moois worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.