Utrechtse stichting verliest kort geding: Zwarte Piet welkom bij landelijke intocht

© RTV Utrecht / Rik Dogger
UTRECHT - Zwarte Piet is zaterdag gewoon welkom bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad. De Utrechtse stichting Majority Perspective wilde een verbod, maar kreeg vandaag geen gelijk van de rechter.
Volgens de rechter heeft de stichting de gedaagde partijen overvallen met het kort geding. Door niet eerst overleg te voeren met de gedaagden, is niet voldaan aan de voorwaarden voor een kort geding.
Ook liet de rechter weten dat als er wel inhoudelijk naar de zaak gekeken had kunnen worden, de uitkomst hetzelfde zou zijn. De intocht kan dus gewoon doorgaan zoals gepland.

RACISME

De stichting Majority Perspective was naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat Zwarte Piet niet thuishoort bij het evenement. De advocaat van de stichting betoogde eerder dat de intocht bijdraagt aan de promotie van racisme en discriminatie van donkere mensen.
De NTR, de omroep die verantwoordelijk is voor de uitzending op televisie, werd daarom voor de rechter gedaagd. Ook burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, het Commissariaat voor de Media, de Staat, Kijkwijzer en mediabedrijf Vinke Vision werden gedagvaard.

VAN ZEIJL

Achter Majority Perspective zit activist Michael van Zeijl. Hij is ook betrokken bij De Grauwe Eeuw, een organisatie die strijdt tegen racisme. Van Zeijl zelf werd in augustus veroordeeld omdat hij volgens de rechtbank vorig jaar opriep tot geweld tegen Sinterklaas bij de intocht.
Deze week werd Van Zeijl weer opgepakt, omdat hij via sociale media een foto had verspreid waarin Sinterklaas was te zien in de auto waarin president John F. Kennedy werd vermoord. De activist heeft samen met drie anderen een gebiedsverbod gekregen voor de intocht van zaterdag en wordt opnieuw verdacht van bedreiging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.