"Toezicht zwembaden moet opnieuw tegen het licht"

© ANP
RHENEN - De veiligheidsprotocollen voor het schoolzwemmen moeten opnieuw bekeken worden. Dat zei directeur André de Jeu van Vereniging Sport en Gemeenten vanmiddag op RTV Utrecht. Hij zat aan tafel in UVandaag naar aanleiding van het nieuwe vonnis over de verdrinkingsdood van het 9-jarige meisje Salam.
Drie badinstructeurs in Rhenen zijn in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot werkstraffen, omdat ze tijdens de noodlottige zwemles nalatig zijn geweest.
Na de eerste veroordeling is er al veel veranderd rond zwemlessen, zegt De Jeu. "Er zijn al scholen gestopt met schoolzwemmen, ook omdat mensen individueel aansprakelijk gehouden kunnen worden. En je ziet dat de zweminstructeurs en de toezichthouders zeggen: 'Als wij zien dat iemand niet goed kan zwemmen, dan staan we gewoon niet meer toe dat ze in het water gaan. Want wij worden aansprakelijk gehouden.' Je ziet een soort spanning op dat werk."
In het hoger beroep stipte de rechter nog eens aan dat bij de dood van Salam geen afspraken bestonden tussen de zweminstructeurs en de leerkrachten van haar school. De Vereniging Sport en Gemeenten wil de nieuwe uitspraak naast de bestaande schoolzwemprotocollen leggen, om te zien wat er nog kan worden verbeterd, aldus De Jeu. "Tijdens de laatste vijf minuten mogen kinderen vrij zwemmen. Daarbij hebben ze geen hesjes of bandjes om. Wij hebben in het nieuwe protocol aangegeven dat dat verplicht moet worden. Als het kind echt niet kan zwemmen, dan weet je welk kind dat is."
André de Jeu over de uitspraak in de zaak-Salam

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.