Slotdebat: Politiek Vijfheerenlanden wil koopzondag en einde sluipverkeer

Slotdebat in Podium Helsdingen
Slotdebat in Podium Helsdingen © RTV Utrecht
VIANEN - In een volle zaal in Podium Helsdingen in Vianen zijn de lijsttrekkers van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden voor de laatste keer met elkaar in debat gegaan. En tot grote opluchting van politici en bezoekers kwam het tot een écht debat. Volgende week zijn de gemeenteraadsverkiezingen.
Acht partijen hebben afgelopen tijd geprobeerd de kiezers te overtuigen met drukke campagnes, een kieswijzer en een reeks van debatten. Met het slotdebat is de laatste week ingegaan voordat de bewoners van Vianen, Zederik en Leerdam naar de stembus mogen. De presentatie van het debat is in handen van BNR-presentator Bas van Werven en WNL-presentatrice Maaike Timmerman. Belangrijke thema's komen allemaal aan bod en het presentatieduo voelt de politici stevig aan de tand.

KOOPZONDAG

Een zucht klinkt door de zaal als het onderwerp van de zondagsopenstelling wordt aangesneden. Het is een heet hangijzer en ook in het slotdebat wordt er nog eens over gedebatteerd. John van der Velden van VHL Lokaal, die Teus Meijdam vervangt, vindt dat de beslissing aan de ondernemers zelf gelaten moet worden. Wel met maatwerk. "Het ligt in Zederik, Leerdam en Vianen allemaal anders."
Op de SGP na vinden alle partijen dat er op zijn minst een verruiming van de koopzondag moet komen. In elk geval moeten de winkeliers hier zelf over kunnen beslissen. Het CDA wil dat per kern bekeken wordt of de wens er is dat de winkels open gaan op zondag. Voor de VVD en D66 is de zondagsopenstelling zelfs een breekpunt voor de samenwerking met de SGP. De ChristenUnie is geen voorstander van de openstelling van de winkels op zondag in Vijfheerenlanden. Maar lijsttrekker Tirtsa Kamstra wil ook niet zeggen dat het een breekpunt is voor de partij.

VERTROUWEN

Het dossier van de nieuwbouw op het Sluiseiland in Vianen komt ook naar voren en dat zorgt voor een verhitte discussie. Het project heeft ervoor gezorgd dat veel inwoners van Vianen het vertrouwen in de politiek zijn verloren. "En hoe ga je dat vertrouwen terugwinnen?" Vraagt Maaike Timmerman aan de politici. Burgerparticipatie is volgens de partijen een belangrijk punt maar volledig misgegaan in het project Sluiseiland. "Het is misgegaan in de communicatie en de verwachtingen" zegt Hanneke van der Leun van de VVD.
Joop van Montfoort van PvdA vindt dat direct omwonenden betrokken moeten worden bij bouwprojecten. Van Montfoort: "En in dit geval is de bewoner op afstand gezet." Het plan dat is getoond aan de omwonenden is niet het plan waar de gemeente uiteindelijk mee ingestemd heeft.
Na een verhitte discussie is het debatleider Bas van Werven die een gemene deler ontdekt en daarmee de partijen een belofte ontlokt. "Als je de burger een stem geeft, dan moet je er ook iets mee doen." En daar zijn alle partijen het mee eens.
BETAALD PARKEREN
Ook het punt van het sluipverkeer wordt behandeld. Volgens Joop van Montfoort van de PvdA en Erik van Doorn van GroenLinks moeten de al bestaande roadblocks weer aan. Een doseerinstallatie die ervoor moet zorgen dat het sluipverkeer door Meerkerk, Vianen en Lexmond wordt aangepakt. De VVD stelt dat dat niet het enige is dat er gedaan moet worden.
In ieder geval zijn alle partijen het erover eens, stelt presentator Bas van Werven: "Alle partijen vinden dat er wat aan gedaan moet worden." Daarnaast krijgen de presentatoren ook voor elkaar dat alle partijen hebben bevestigd dat niemand betaald parkeren wil invoeren in Vianen. Als het gaat om vuurwerkvrije zones; dat willen alle partijen in de gemeente Vijfheerenlanden. Maar nog niet tijdens de komende jaarwisseling, want dan bestaat de gemeente officieel nog niet.

COALITIEVORMING

De debatleiders van de avond nemen ook graag een schot voor de boeg wat betreft de mogelijke coalities. Lijstrekkers laten zich maar moeilijk verleiden tot uitspraken, toch hebben alle partijen er iets over losgelaten.
CDA-lijsttrekker Maria de Jong-Middelkoop zegt dat het CDA niemand uitsluit, maar dat ze persoonlijk wel haar bedenkingen heeft. "Als vrouw heb ik moeite met een partij die mij liever niet in de politiek ziet staan." Daarmee doelt zij op de SGP. Een partij waarmee ze wel zou kunnen samenwerken is de ChristenUnie. "Ik denk dat we dicht bij het programma van de ChristenUnie liggen."
Ook Joop van Montfoort van de PvdA zegt dat, als hij kijkt naar de partijprogramma's de PvdA, zich het minst verwant voelt met de SGP. Maar ook Van Montfoort wil benadrukken nog niemand uit te sluiten. "Het meest verwant voelen wij ons met de ChristenUnie, D66, GroenLinks en CDA. ChristenUnie-lijsttrekker Tirtsa Kamstra vertelt dat zij graag zou zien dat in de coalitie zowel christelijke als niet-christelijke partijen zitten. "Zodat we echt een afspiegeling zijn van onze samenleving."
Hanneke van der Leun van de VVD staat voor een brede coalitie. "Het moet niet een 'net op het randje' coalitie' zijn. Verder zegt ze dat de VVD niemand uitsluit, maar eerder in het debat heeft ze zich toch laten ontvallen dat het punt van de zondagsopenstelling van winkels wat haar betreft een breekpunt is voor de samenwerking met de SGP. Christa Hendriks van D66 deelt deze mening over het harde punt van de zondagsopenstelling.
GroenLinks is nieuwkomer en heeft dus geen verleden om op terug te kijken, maar lijsttrekker Erik van Doorn denkt ook dat een coalitie met zowel christelijke als niet-christelijke partijen een goede basis is. "Ik waardeer het dat de SGP een duidelijk profiel heeft en dat ook vanavond laat zien. Maar als de soep zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend, dan is er onmogelijk een coalitie op te nemen met de SGP."

VERKIEZINGSDAG

Woensdag 21 november mogen de inwoners van Zederik, Leerdam en Vianen naar de stembus om te stemmen voor de eerste gemeenteraad van Vijfheerenlanden. Op 1 januar 2019 is de nieuwe gemeente een feit.
Radio-interview met debatleider Maaike Timmerman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.