Margreet: Terugblik op 2018, Gabriela liet zich vereeuwigen

Margreet en Gabriëla.
Margreet en Gabriëla. © RTVUtrecht
UTRECHT - In deze laatste weken van het jaar blikt Margreet terug op het nieuws van 2018. Dat doet ze met mensen met een bijzonder verhaal. Of het nu groot of klein nieuws was, het was nieuws dat ons bijbleef. Hoe gaat het nu met deze mensen uit het nieuws en hoe is als iedereen plots je verhaal kent?

VEREEUWIGD

Gabriëla van der Hel is halverwege de twintig. Ze is intelligent, sportief en gezegend met een enorme schoonheid. Ze straalt. Niets doet vermoeden dat ze een syndroom heeft waar ze uiteindelijk aan zal overlijden. Op dit moment gaat het heel goed met haar, maar toch besloot ze begin dit jaar mee te doen aan de tentoonstelling 'Vereeuwigd'. Een tentoonstelling in de Domkerk met portretten van mensen die ongeneeslijk ziek zijn.
De ziekte beïnvloedt bepaalde keuzes in mijn leven, maar niet mijn geluk
Gabriëla van der Hel
VON HIPPEL-LINDAU SYNDROOM
Gabriëla heeft het Von Hippel-Lindau Syndroom (VHL). Een erfelijk syndroom, haar moeder had het ook. Door VHL ontwikkel je goedaardige en soms kwaadaardige tumoren op verschillende plaatsen in het lichaam, zoals in je hersenen, ogen en nieren. "Ik voel me nu heel goed en het syndroom beinvloedt mijn geluk niet", vertelt Gabriëla overtuigend. "Een paar jaar geleden was het wel heel spannend, toen had ik een tumor in mijn hersenstam. Dat ik hier nu zo zit, is bijzonder."
Op de vraag of het moeilijk was om haar verhaal zo in de tentoonstelling en op tv te vertellen, reageert ze nuchter: "Ik was altijd al open over wat ik heb. Maakte er nooit een geheim van. Ik ben niet zielig en zo moet ook niemand me behandelen. Zo ben ik ook altijd heel eerlijk tegen mijn werkgever geweest, die snapt dan ook waarom ik soms naar het ziekenhuis moet voor onderzoeken, ofzo."
Margreet: de tentoonstelling 'Vereeuwigd'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.