Bladblaasseizoen begonnen: flinke herrie, maar de stoep moet toch schoon

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
ZEIST - Ze noemen de herfst ook wel het bladblaasseizoen. Want zodra de bladeren van de bomen vallen, is het wachten op de komst van de bladblazers. Veel mensen ergeren zich er flink aan. Maar ja, die straten en stoepen moeten toch schoon. "De herrie is soms niet prettig. Dat vinden wij zelf ook", zeggen de blazers.
Het is nog donker als een groep met uitsluitend mannen zich verzameld bij een gebouw van de Biga Groep in Zeist. Het zijn de medewerkers van de sociale werkvoorziening. Deze ochtend storten ze zich op de Verlengde Slotlaan in Zeist. En het is er ideaal weer voor, zeggen ze.

COMPOST

"400.000 kilo blad is er al opgezogen", zegt teamleider Peter tegen verslaggever Robert Jan Booij. "Een deel daarvan ligt op een hele grote bult in Zeist-west. Dat gaan we gebruiken om tussen beplanting aan te brengen, tegen het onkruid."
De rest wordt naar Soest gebracht. "Daar wordt compost gemaakt. Dat zijn enorme hoeveelheden. En het leuke is dat de Zeistenaren het in het voorjaar - dat is een eenmalige actie in maart/april - zakjes compost kunnen komen ophalen bij de werf."

HARK IS GEEN OPTIE

Dat de bladblazers niet overal even geliefd zijn vanwege de herrie, weten de medewerkers zelf ook wel. Maar een andere optie is er nog niet echt. "Een hark? Dan ben je jaren bezig om het weg te krijgen", zegt teamleider Peter.
Er wordt volgens hem al wel geëxperimenteerd met een elektrische bladblazer. Die maakt minder herrie maar is nu nog geen goed alternatief. Het apparaat kan namelijk maar één tot twee uur mee en moet daarna alweer opgeladen worden.

ERG NODIG

Aan de Verlengde Slotlaan wordt het deze morgen dan ook met de 'gewone' bladblazers gedaan. In linie opgesteld dwingen de medewerkers van de sociale dienst de blaadjes in het gelid zodat ze later opgezogen kunnen worden.
"Een geweldige service van de gemeente", zegt een buurtbewoonster. "Het is echt heel erg nodig. Er valt hier echt enorm veel blad." Ze is ook blij dat bijvoorbeeld fietspaden vrijgemaakt worden. "Die worden anders heel glad. Dus ja, heel blij ermee." En de herrie? "Dat hoort erbij."
Verslaggever Robert Jan Booij bij de bladblazers in Zeist
Verslaggever Robert Jan Booij bij de bladblazers in Zeist

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.