Jongens gedwongen tot prostitutie, burgemeester Van Zanen sluit woningen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen heeft twee woningen op een nog niet bekend gemaakte plek in Utrecht voor zeker zes maanden gesloten. De bewoners van deze huizen worden ervan verdacht jongeren onder (geestelijke) dwang in de prostitutie te laten werken.
De twee bewoners zouden een prostitutiebedrijf en een escortservice runnen. De sekswerkers in kwestie waren jongens vanaf 18 jaar, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Uit verklaringen en bestanden die zijn aangetoffen op een ingenomen laptop blijkt volgens de gemeente dat de sekswerkers het prostitutiewerk gedwongen uitvoeren.
Op de laptop zijn onder meer naaktfoto's, advertentieteksten en identiteitsgegevens van jongeren en klanten gevonden.
Ook zouden er aanwijzingen zijn dat er werkovereenkomsten zijn afgesloten waarbij jongeren zich, vlak na hun 18e verjaardag, volledig ter beschikking stellen. Het lijkt er op dat jongeren geworven worden rond de leeftijd van 18 jaar.
"Op dit moment is de precieze plaats van de woningen niet bekend gemaakt", aldus de woordvoerder. "Alle betrokkenen zijn op dit moment geïnformeerd."

GEEN VERGUNNINGEN

Omdat er geen vergunning is verleend voor een seksinrichting in de betreffende woning en omdat deze woningen daar ook geen bestemming voor hebben, kan er geen seksinrichting worden toegestaan.
Bovendien is het in de gemeente Utrecht volgens de APV niet toegestaan om jongeren onder de 21 jaar werkzaam te hebben in een dergelijke branche. Deze leeftijdsgrens is opgenomen omdat jongeren onder die leeftijdsgrens (te) kwetsbaar kunnen zijn om dit beroep uit te oefenen. Dit heeft geleid tot het besluit tot sluiting van de woningen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.