RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Intocht Sinterklaas: wanneer en waar komt hij aan in uw gemeente?

1/5
PROVINCIE UTRECHT - Vanaf dit weekendis het gedaan met de nachtrust van veel kinderen (en hun ouders) want Sinterklaas komt weer aan in het land. Maar waar moet u zijn om de Goedheiligman in uw gemeente te ontvangen? RTV Utrecht haalt op de valreep nog even een wit voetje bij de Sint en zette alle informatie voor u op een rijtje.

En voor we beginnen nog een kleine boodschap voor de jonge lezer: de tijden waarop de Sint aankomt, zijn niet helemaal precies. Sinterklaas moet natuurlijk weg zijn in het ene dorp voor hij aan kan komen in de andere gemeente. Het is tenslotte een Goedheiligman, maar hij kan niet toveren...

AMERSFOORT
Liefhebbers van de Sint worden in Amersfoort dit jaar verwend, want hij komt maar liefst drie keer aan. Eerst arriveert hij op zaterdag rond 12.30 uur in de Eemhaven. Bezoekers wordt aangeraden op tijd te komen: vanwege bouwwerkzaamheden zijn er minder goedestaplekken dan normaal. Voor wie de Sint niet heeft kunnen zien op zaterdag is er zondag een herkansing. Dan gaat hij om 12.30 uur naar Winkelcentrum Emiclaer voor wat laatste boodschappen vergezeld door vrolijke liedjes van de Klaasband.

Een week later keer degoedheiligman terug naar de stad. Op 24 november rond 17.00 uur is er een sfeervolle intocht in Vathorst over het water van de Laak. Sinterklaas komt aan wal in de Markenhaven, waar hij met zang en dans wordt ontvangen.

BAARN
Vorstelijk Baarn ontvangt de goedheiligman een weekje later op zaterdag 24 november om 13.00 uur bij Eemlust. Daarna gaat de parade, met daarin bijzondere voertuigen en de Sint, vanaf de Drie Eiken richting het Centrum.

BUNNIK
Ouders in Bunnik kunnen zaterdag uitslapen want de Sint komt daar pas 's middags aan. Om 14.00 uur zal de Sint bij de ijsbaan aan land gaan en welkom worden geheten door de burgemeester. Daarna loopt de Sint naar het Oude Raadhuis.

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG
Vissersdorp Bunschoten-Spakenburg is natuurlijk makkelijk te bereiken via het water en dus is de goedheiligman al om 12.00 uur op de Eemdijk. Daarna is hij ook nog om 14.00 uur te zien in de Museumhaven en om 14.45 uur op de Markt. Daarna is er een Pietendisco met 'meet and greet' met de bisschop op het Oostpoortplein.

DE BILT
Sinterklaas komt een weekje na de landelijke intocht naar De Bilt. Daar zal hij op zaterdag 24 november om 13.00 uur zijn opwachting maken bij Jagtlust (Soestdijkseweg Zuid 173). De Sint neemt glutenvrije pieten mee die pepernoten uitdelen waar ook kinderen met bijvoorbeeld coeliakie van kunnen genieten.

DE RONDE VENEN
Omdat De Ronde Venen zoveel verschillende dorpen omvat, zijn er hier meerdere intochten. Deze zaterdag arriveert de Sint om 14.00 uur bij Shopping Mijdrecht.

Op zaterdag 24 november is hij om 12.00 uur in Baambrugge en om 14.30 uur in Abcoude. Daarna gaat de Sint door naar Vinkeveen waar hij om 17.00 uur arriveert bij de Zeilschool aan de Herenweg 144a. Mensen die Sint persoonlijk willen verwelkomen, kunnen hier het beste met de fiets komen omdat parkeren in de omgeving ingewikkeld is.

EEMNES
Ook inwoners van Eemnes moeten even geduld hebben: de Sint komt daar volgende week zaterdag aan om 13.00 uur op de Wakkerendijk 30.

HOUTEN
Houten onthaalt de Goedheiligman op zaterdag 24 november om 11.45 uur op het Rond. Daarna maakt hij nog een tour door het dorp: om 13.30 uur arriveert hij bij Castellum en om 14.45 uur is hij in het Oude Dorp.

IJSSELSTEIN
Om de Sint dit weekend een beetje te ontzien, komt hij in sommige gemeenten volgende week pas aan. Dat gebeurt ook in IJsselstein: daar is de intocht op zaterdag 24 november. De Sint heeft dan een druk programma: om 11.00 uur komt hij aan op Hazenveld. Daarna gaat hij door naar Winkelcentrum Kasteellaan en Winkelcentrum Achterveld.

LEUSDEN
Op het Plein bij Winkelcentrum Hamershof in Leusden staat deze zaterdag een groot podium klaar voor de ontvangst van de Sint. Dat ontvangst zal rond 13.00 uur plaatsvinden en daarna staat de bisschop nog een lange dag te wachten want de organisatie heeft keiharde afspraken met hem gemaakt: "Sinterklaas heeft toegezegd een groot deel van de middag in het winkelcentrum te blijven."

 De Sint kwam in 2016 per helikopter naar Leusden. De Sint kwam in 2016 per helikopter naar Leusden. | Foto: RTV Utrecht

LOPIK
De intocht in Lopik begint deze zaterdag om 14.00 uur en vindt plaats bij Dorpshuis De Schouw (Beatrixpark 5). Daar zullen de burgemeester en fans van de Sint hem toejuichen. Ook is er zang en dans van Expreszie.

MONTFOORT
De Sint komt morgen om 14.00 uur aan in het centrum van Montfoort. En ook hier zijn er glutenvrije pieten aanwezig.

NIEUWEGEIN
Nieuwegein ontvangt de Sint twee keer. Eerst is hij deze zaterdag vanaf 12.00 uur in Vreeswijk. Daar komt hij aan bij de Oude Sluis. Ook aanwezig: de mysterieuze fly-piet.

Na Vreeswijk reist de Goedheiligman door naar Cityplaza in Nieuwegein waar hij vanaf 13.00 uur toegejuicht kan worden met liedjes en muziek.

OUDEWATER
De organisatie van de Sinterklaasintocht van Oudewater roept liefhebbers van de Goedheiligman op om de keeltjes komende week goed te smeren want op 24 november komt hij aan in het dorp. Pakjesboot 11 arriveert rond 13.30 uur op het Gasplein.

RENSWOUDE
In Renswoude komtde Sint zaterdagom 15.00 uur aan op het Kasteelplein. Daar zal de burgemeester hem ontvangen. Daarna is er een theatervoorstelling van 'Clown Doedel'.

RHENEN
Pakjesboot 10 zal deze zaterdag vanaf 13.30 uur zijn opwachting maken in Rhenen. De Sint zal daar om 14.00 uur aanmeren in de buurt van het Veerplein. Daarna gaat hij in een optocht naar IJssalon Martino voor een Sinterklaasfeest.

SOEST
In Soest is de organisatie van de Sinterklaasintocht van dit jaar nog druk in overleg 'met de reispiet van de Sint' over hoe de Goedheiligman naar het dorp komt. Wat wel vaststaat, is dat hij aanstaande zaterdag rond 13.30 uur zal arriveren bij evenemententerrein de Engh aan de Soesterenghweg. Daarna zal hij een rondrit maken door Soest.

 Blije kinderen bij een eerdere intocht van de Sint in Soest. Blije kinderen bij een eerdere intocht van de Sint in Soest. | Foto: RTV Utrecht

STICHTSE VECHT
Maarssen ontvangt de Sint morgen om 13.00 uur bij Goudestein. Daar zal hij een uurtje felicitaties in ontvangst nemen voor hij doorreist. De Sint gaat dan per koets (het is en blijft een edelman) door het dorp naar het Harmonieplein.

In Breukelen komt de Sint morgen om 14.00 uur per boot aan bij Boom en Bosch. Daarna is er een feestelijk programma waar volgens de organisatie 'muziek en pepernoten niet zullen ontbreken'.

Een weekje later bezoekt de Sint ook nog eens Vreeland. Daar komt zijn schip aan bij de Van Leerbrug vanaf 16.00 uur.

UTRECHT
De Domstad is een van de weinige gemeentes die Sinterklaas op zondag ontvangen. De Goedheiligman kan aanstaande zondag dus veel tijd uittrekken voor zijn bezoek. En dat is maar goed ook want dit is de grootste intocht van de provincie met vorig jaar 35.000 bezoekers.

Sinterklaas vaart eerst door de Oudegracht en komt rond 13.00 uur aan land bij de Weerdsluis. Daarna gaat hij in optocht door de stad. Het bezoek eindigt met een kinderfeest op het Domplein. Via de Facebookpagina van RTV Utrecht is de intocht vanaf de Weerdsluis tot het Domplein live te volgen.


 Sinterklaas op Amerigo bij de intocht in Utrecht van vorig jaar. Sinterklaas op Amerigo bij de intocht in Utrecht van vorig jaar. | Foto: RTV Utrecht/Anita Sara Nederlof

UTRECHTSE HEUVELRUG
Pepernotenmolen 'De Maallust' aan de Molenstraat 17 in Amerongen is natuurlijk de perfecte plek voor de intocht van de Sint in Amerongen. Hij zal daar deze zaterdag om 13.00 uur verschijnen.

Volgens de lokale VVV staat de intocht van Sinterklaas voor Driebergen op 17 november op de agenda. Maar meer details zijn nog niet bekend, aldus het informatiecentrum. Gelukkig is er in Utrechtse Heuvelrug deze zaterdag altijd wel een Sinterklaasintocht om de hoek zoalsin Leersumop het Kerkplein rond 14.30 uur.

VEENENDAAL
Een stad als Veenendaal kan natuurlijk niet ontbreken op het reisschema van Sinterklaas. Hij zal om 13.30 uur, begeleid door zijn meest trouwe pieten, arriveren op het Kees Stipplein. Daarna gaat hij richting De Markt.

VIANEN
Sinterklaasliefhebbers in Vianen moeten even opletten: de ontvangst vindt dit jaar plaats in de Passantenhaven, en niet aan de Brugdijk zoals vroeger. Daar komt de bebaarde bisschop zaterdag om 13.00 uur aan, inclusief een glutenvrije piet.

WIJK BIJ DUURSTEDE
De Sint en zijn pieten zijn zaterdag lekker vroeg aanwezig in Wijk bij Duurstede. Hij arriveert daar zaterdag om 10.30 uur in de haven en loopt dan richting de Markt, vergezeld door de burgemeester.

WOERDEN
Sinterklaas heeft zin in zijn bezoek aan Woerden. "Al weken ben ik in voorbereiding voor de tocht naar Woerden", schreefhij eigenhandig in een brief aan de kinderen in de stad. Op 17 november wordt hij rond 14.00 uur verwacht in de haven. Daarna stapt hij op zijn paard Amerigo voor een rondtocht door de stad.

 Sinterklaas in Woerden in 2016. Sinterklaas in Woerden in 2016. | Foto: Woerden TV

WOUDENBERG
De burgemeester van Woudenberg ontvangt zaterdag om 14.00 uur Sinterklaas op het bordes van het gemeentehuis. En dat belooft spectaculair te worden, want er komen ook 'durfpieten' langs om capriolen uit te halen.

ZEIST
En ook in Zeist loopt de burgemeester uit om Sinterklaas te onvangen. Dat gebeurt deze zaterdag om 13.00 uur bij het gemeentehuis op Het Rond.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -