Utrechtse kat vermoord en gevild: vacht door brievenbus jeugdzorginstelling Veilig Thuis gepropt

Poes Kip werd vermoord en gevild.
Poes Kip werd vermoord en gevild. © Rianne Steenbeek
UTRECHT - De zeven maanden oud poes Kip is op tragische wijze aan haar eind gekomen. Het beestje verdween op zondag 4 november uit de Watervogelbuurt in Utrecht. Op donderdag lag de poes gevild op de stoep van Veilig Thuis in Overvecht, een organisatie die zich bezighoudt met jeugdzorg. De vacht van de kat was door de brievenbus gepropt.
Kip was zeven maanden oud en woonde bij haar baasje Rianne Steenbeek en haar vriend Niels. Kip had een even oud broertje Karel. De twee speelden regelmatig buiten. Rianne: "Het raam stond altijd open, en elk kwartier kwamen ze langs om een aai te halen of om te eten. Rond vijf uur in de middag duurde het ineens een uur voordat ze terugkwamen. Ik ben gaan zoeken en Karel kwam al snel miauwend aanlopen. Van Kip geen spoor, terwijl ze normaal altijd direct komt als ik met kattensnoepjes rammel."
Op donderdag belde ineens de politie. Kip was gevonden. Ze bleek ontvoerd en vermoord.
Rianne Steenbeek, baasje van vermoorde kat Kip

VERMOORD

Rianne zette een oproep op Facebook en ging 's nachts nog op zoek, maar Kip werd niet gevonden. Rianne: "Op donderdag belde ineens de politie. Kip was gevonden. Ze bleek ontvoerd en vermoord. De dader heeft haar gevild en het lijkje op de stoep gelegd bij Samen Veilig Midden Nederland in Overvecht."
De vacht van Kip is in de brievenbus van het kantoorpand aan de Tiberdreef, kilometers verwijderd van waar de kat woont, gestopt. Het beestje werd herkend door personeel van de dierenambulance: die konden de chip van de kat uitlezen en haar baasje achterhalen.
SAVE/VEILIG THUIS ONDER VUUR
Samen Veilig Midden-Nederland (SAVE) is de laatste tijd veel in het nieuws. Er zijn klachten over de werkwijze van de instelling.   Onderdeel van SAVE is Veilig Thuis, het voormalig advies- en meldpunt kindermishandeling. SAVE en Veilig Thuis liggen zwaar onder vuur van ouders. De instellingen zouden foutieve rapporten opstellen, kinderen ten onrechte uit huis plaatsen en families onnodig onder druk zetten. Zowel in Utrecht als in Houten maken raadsleden zich druk over het functioneren van SAVE en Veilig Thuis.
Het is een incident dat indruk heeft gemaakt op alle collega's.
Florine Lengkeek, woordvoerder Samen Veilig Midden-Nederland

AANGIFTE

Woordvoerder Florine Lengkeek van Samen Veilig Midden Nederland bevestigt het verhaal over de vermoorde Kip. Volgens haar zag het er afschuwelijk uit voor de collega die de dode kat aantrof. "Het is een incident dat indruk heeft gemaakt op alle collega's. In het bijzonder natuurlijk op de collega's die geconfronteerd zijn met de dode kat. Samen Veilig Midden-Nederland heeft aangifte gedaan bij de politie en ook zelf maatregelen genomen. Inmiddels hebben wij begrepen dat het om een gestolen kat gaat. Ons medeleven gaat zeer uit naar de eigenaar van de kat."
Wie poes Kip heeft vermoord, is nog onbekend.
Wie poes Kip heeft vermoord, is nog onbekend. © Rianne Steenbeek

DADER ONBEKEND

SAVE heeft geen idee wie de kat vermoord heeft. Er zat geen brief bij het lichaam van het dier, en er zijn ook geen bedreigingen of iets dergelijks bij de organisatie binnengekomen. Ook Rianne Steenbeek heeft geen idee wie verantwoordelijk is voor de gruwelijke daad. Ze heeft zelf nog nooit te maken gehad met SAVE of Veilig Thuis. De gemeente zegt 'uiteraard geschrokken te zijn' over dit voorval. Ze noemen het akelig, maar willen verder niet reageren.

POLITIE ZOEKT GETUIGEN

De poltitie bevestigt het verhaal maar heeft nog geen idee wie achter de gruwelijke daad zit. Een woordvoerder roept getuigen op om zich te melden.
Kat gevild en vacht door brievenbus jeugdzorginstelling gepropt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.