Omstreden trein Austerlitz krijgt nieuwe bestemming op Westplein Utrecht

© RTV Utrecht
AUSTERLITZ/UTRECHT - Er is een nieuwe bestemming voor de omstreden trein die begin dit jaar werd geplaatst in een tuin in Austerlitz. Het voertuig komt te staan op het Westplein in Utrecht en wordt daar een tijdelijke ontmoetingsplek.
Eric Schmets uit Austerlitz kocht de trein en zette hem in zijn tuin. Hij had er allerlei plannen mee, maar zo ver kwam het niet. De buurt was niet blij met het gevaarte in de tuin en maakte bezwaar. Met succes want de gemeente bepaalde dat Schmets de trein moest weghalen.
Rond diezelfde tijd zat een groep bewoners uit Lombok te broeden op een plan voor het nieuwe Lombokpark, tussen het station en de wijk Lombok. De gemeente zocht een tijdelijke invulling voor de locatie, tot er over een jaar of drie gebouwd gaat worden.

ONTMOETINGSPLEK

De bewoners stelden voor er een ontmoetingsplek te creëren. Een plek waar mensen koffie kunnen drinken, in gesprek gaan, waar workshops worden georganiseerd of informatieavonden zijn. En daar wilde de gemeente wel aan meewerken.
Zo tussen station Utrecht Centraal en Lombok - een wijk waar oorspronkelijk veel spoorwegarbeiders woonden - leek het de initiatiefnemers wel mooi symbolisch om een oude trein te gebruiken. Duurzaam want je hoeft niets nieuws te bouwen, en als er over een paar jaar gebouwd gaat worden in het gebied, kan de trein gewoon verplaatst worden.

UTRECHT MEETS AUSTERLITZ

De stichting Perron West werd een feit. Maar waar vind je een trein? Dat bleek niet zo eenvoudig. Tot ze in het nieuws hoorden over de trein uit Austerlitz. "Toen we dat zagen dachten we: Yes, hier vallen alle stukjes op z'n plek", zegt Quintie de Keijzer van stichting Perron West. "En toen zijn we met hem in gesprek gegaan."
"Ik had meerdere gegadigden", zegt Schmets. "Maar ik vond het initiatief wat zij hadden zo verschrikkelijk leuk, dat ik met hen ben doorgegaan. En na twee maanden daarover gebrainstormd te hebben, is het zover: ze nemen de trein van mij over."

OP DE DIEPLADER NAAR UTRECHT

Vandaag werd het enorme voertuig uit de tuin in Austerlitz gehaald. "De wagon staat nu op een dieplader. Daar blijft ie morgen en het weekend op staan, op stal, en dan wordt ie maandagochtend naar Utrecht gereden", zegt Schmets.
Daar kan de stichting Perron West er vervolgens mee aan de slag. "We gaan de wagon de komende tijd opknappen en inrichten. En dan kunnen we hopelijk zo snel mogelijk open", zegt De Keijzer. De stichting hoopt voor het einde van het jaar de eerste mensen te kunnen begroeten in de wagon.
De trein blijft daar staan tot de nieuwbouw van start gaat, waarschijnlijk over een jaar of drie. De Keijzer hoopt dat de wagon daarna ergens anders in Lombok of Utrecht opnieuw dienst kan doen als tijdelijke ontmoetingsplek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.