Verloskundigen kunnen geen ziekenhuisbed vinden voor barende vrouw

Archief
Archief © ANP
NIEUWEGEIN - Verloskundigen hebben steeds meer moeite met het vinden van een ziekenhuis waar vrouwen kunnen bevallen. Dat gebeurt niet af en toe: de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen uit Utrecht spreekt over een structureel probleem, onder meer in de regio Utrecht.
Ziekenhuizen weigeren om de bevallingen in hun gebouw toe te staan omdat er onvoldoende personeel is, meldt de NOS. Het gaat dan niet om spoedsituaties maar om bevallingen die onder begeleiding van een verloskundige plaatsvinden.
De problemen zijn het grootst in de regio's Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Marloes Noppers is verloskundige in Utrecht: "Afgelopen weekend heeft mijn collega zeven ziekenhuizen afgebeld voordat ze uiteindelijk in een ziekenhuis in Tiel terecht kon. Zonder spits is dat 45 minuten rijden."

PENIBEL

Als het een verloskundige niet lukt om in de buurt een ziekenhuis te vinden waar een vrouw een kind kan krijgen, dan wordt uitgeweken naar ziekenhuizen verder weg. Verloskundige Hilde Coolen legt uit wat er dan kan gebeuren: "Het leverde hier in de zomer echt penibele situaties op. Kinderen die bijna op de snelweg geboren worden."
Het leverde hier in de zomer echt penibele situaties op. Kinderen die bijna op de snelweg geboren worden.
Verloskundige Hilde Coolen

AFDELINGEN DICHT

Vanwege het personeelstekort sluiten ook afdelingen verloskunde. Dat gebeurde onlangs nog in het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Het ziekenhuis moest deze zomer de deuren van de afdeling verloskunde tijdelijk sluiten omdat er te weinig werknemers waren.

UMC UTRECHT

Het UMC Utrecht herkent de situatie die de verloskundigen schetsen: "Een bevalling kan niet altijd plaatsvinden in het ziekenhuis naar keuze en er wordt ook uitgeweken naar ziekenhuizen buiten de regio Utrecht. Op dit moment zijn er per maand ongeveer 100 zwangeren in de regio die bevallen in ziekenhuizen buiten de regio Utrecht."
Het Utrechtse ziekenhuis benadrukt dat er sinds deze zomer intensief wordt samengewerkt om ervoor te zorgen dat bevallende vrouwen altijd ergens kunnen bevallen. Maar tot er genoeg personeel is, verwacht het UMC Utrecht dat de huidige situatie nog enkele maanden zal aanhouden.

KRAAMZORG

Ook na de geboorte is er een tekort aan medisch personeel: zo zijn er te weinig mensen die kunnen helpen met kraamhulp. Dat probleem is zo groot dat gezinnen in Utrecht na de geboorte van hun kind de kraamhulp moeten delen met andere ouders. Dat ondervond ook Lucas van de Meerendonk uit Utrecht, die er in deze reportage van RTV Utrecht over vertelde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.