Utrecht heeft 'verdwijnende trap' van bijna 2,5 ton

© RTV Utrecht
UTRECHT - De binnenstad van Utrecht is een kunstwerk rijker: de 'verdwijnende trap'. Op het eerste gezicht lijk je in het Zocherplanstoen een gewone trap tegen het lijf te lopen. Kom je dichterbij, dan zie je echter dat er iets bijzonders aan de hand is: de treden lopen scheef.
Omwonenden zijn samen met kunstenaar Birthe Leemeijer tot de creatie gekomen. Het begon met een bewonersinitiatief en nadat de gemeente en alle betrokken partijen akkoord zijn gegaan, is de opmerkelijke trap een feit. Vandaag wordt het kunstwerk officieel geopend.

VERBINDEN

"Ik noem het zelf een omgevallen trap", zegt Leemeijer. "De grap is: veel mensen denken dat erop lopen onmogelijk is, maar je kan er wél op lopen. De bedoeling is dat het een ontmoetingsplek wordt. Voor planten, dieren en mensen. Bovendien dient de trap als een soort verbindende factor in het park, tussen het Centraal Museum en de singel."
De bedoeling is dat de trap in de loop der tijd niet alleen scheef, maar ook groen is. Ecologen zochten de meest geschikte planten uit zodat de treden zo snel mogelijk kleur krijgen. Hieronder een impressie van hoe de trap eruit komt te zien.

FLINK PRIJSKAARTJE

De trap kostte in totaal 243.800 euro. Het Mondriaanfonds schonk 100.000 euro, de rest kwam uit de portefeuille van de Gemeente Utrecht. Leemeijer verdedigt het forse bedrag. "Er zijn meer dingen die veel geld kosten. Een voetbalwedstrijd organiseren - met veel hooligans - kost ook veel geld", meent Leemeijer, doelend op onder meer de ME die dan in grote getale op moet treden.
"Bovendien, net zoals bij snelwegen en bruggen is dit een infrastructurele ingreep. Dat moet gewoon goed worden gedaan. Het is niet de bedoeling dat het na tien jaar schots en scheef is, en uit elkaar valt. Aan kwaliteit zijn altijd kosten verbonden."

JE HOEFT HET NIET MOOI TE VINDEN

Leemeijer heeft er vrede mee dat sommigen helemaal niets zien in het gloednieuwe kunstwerk. "Hoe anderen mensen denken, daar heb ik helemaal niets over te zeggen. Ik laat dat helemaal aan hen over", zegt ze.
"Niet iedereen hoeft het ook mooi te vinden. Maar ik snap dat het veel vragen op kan roepen, bijvoorbeeld wat ik ermee wil."
Utrecht heeft 'verdwijnende trap' van bijna 2,5 ton

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.