Rhenen opnieuw Chinatown: Chinezen bouwen 1572 lichtobjecten

© RTV Utrecht
RHENEN - Twintig Chinezen bouwen in Ouwehands Dierenpark al twee weken aan het China Light Festival. In de Rhenense dierentuin moeten 1572 lichtobjecten aan gaan eind deze maand.
20 Chinezen bouwen in een tent aan de lichtkunstwerken.
Vijftien zeecontainers vol met metalen frames, lampjes en zijden doeken zijn in Rhenen bezorgd. In een witte tent klikken mannen lampjes op een lang rechthoekig geraamte. Ze testen de lichten vast door twee koperdraadjes in het stopcontact te steken. De tent kleurt blauw van het licht. Even verderop spannen twee dames gouden doeken om een rond frame. Met plaksel zorgen ze ervoor dat het blijft zitten.
"Alles wordt met de hand gemaakt. We werken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. We willen het allerbeste", legt de gedisciplineerde Binting Tang uit. Hij maakt de lichtkunstwerken meestal in China, maar bivakkeert nu een maand in Rhenen. "Toen we hier aankwamen, was het wel koud. Maar we zijn er inmiddels aan gewend".

PANDA

Opnieuw veel Chinezen in het dierenpark, net als anderhalf jaar geleden toen reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya arriveerden. De twee beren zorgen nog steeds voor inspiratie, vertelt directeur Robin de Lange. "We zijn natuurlijk veel in China geweest. Je ziet veel nieuwe dingen. Het is mooi om Nederland wat meer te laten zien van de Chinese cultuur."
We hebben een fantastisch jaar gedraaid.
Directeur Ouwehands Dierenpark
De gevulde zeecontainers komen uit de provincie Sichuan, waar ook de panda's vandaan komen. Het is cultureel erfgoed: met het Chinees nieuwjaar worden de straten verlicht met dit soort kunstwerken. "Er komen echt miljoenen mensen op af". Lachend zegt de Lange: "Miljoenen zullen het hier niet worden, maar ik hoop dat het gezellig druk wordt."
De panda's zitten nu een tijd in Rhenen: de nieuwigheid is er wel af. Vorig jaar profiteerde de dierentuin daar nog van, want de omzet verdubbelde. Maar dit festival is niet nodig voor goede jaarcijfers: "We hebben een fantastisch jaar gedraaid", zegt de directeur. "Vorig jaar was het allemaal nieuw. En dit jaar evenaren we dat jaar".

CULTUUR

Chinezen en Ouwehand gaan inmiddels hand in hand. Maar toch gaan de ogen van de medewerkers van de dierentuin nog regelmatig wijd open door de Aziaten: "De manier van organiseren is verrassend. De eerste week was het één grote chaos. Maar de vorderingen zijn enorm, ze zijn bijna klaar", glundert de Lange.
De Chinezen hopen dat veel Nederlanders met de traditie kennis willen maken. Volgens Binting Tang is het de moeite waard. "De familie komt samen en gaat naar de prachtige lichten kijken. In China bidden we dan voor de goede oogst voor het volgende jaar." Voor het Chinese nieuwjaar in februari is de ploeg in Rhenen weer terug naar Azië. Dan bouwen ze daar aan nieuwe lichtkunstwerken.
Eind november gaan de lampen 's avonds aan tijdens het China Light Festival. Er zijn meer dan 30 verschillende hoeken met lichtkunstwerken te zien. Hieronder een greep uit het werk in daglicht. Met natuurlijk panda's!
Panda's.
Panda's. © RTV Utrecht
Een pauw.
Een pauw. © RTV Utrecht
Vogels in kooitjes.
Vogels in kooitjes. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.