COA en burgemeester willen harde aanpak vervelende asielzoekers Leersum

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
LEERSUM - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil asielzoekers die overlast veroorzaken op buslijn 50 in Leersum hard aanpakken: "Als blijkt dat deze mensen niet mogen blijven, kunnen ze snel Nederland uit. Dit mogen we niet tolereren."
Gisteren werd bekend dat buschauffeurs in Leersum angstig achter het stuur zitten vanwege bedreigingen en overlast. Vooral bij halte Hoogstraat gaat het vaak mis omdat sommige bewoners van het azc mee willen met de bus, maar weigeren te betalen.
Agressieve vrouw uit azc bedreigt mensen in bus

HARDE MAATREGELEN

Carine Portengen van het COA vindt dat er harde maatregelen moeten worden genomen: "Dossiers van mensen die overlast veroorzaken, sturen we door naar de IND. Zij kunnen deze aanvragen dan snel behandelen. Als blijkt dat deze mensen niet mogen blijven, kunnen ze snel Nederland uit. Dit mogen we niet tolereren."
Als blijkt dat deze mensen niet mogen blijven, kunnen ze snel Nederland uit. Dit mogen we niet tolereren.
Carine Portengen, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers

BUS

Het asielzoekerscentrum ligt in de bossen tussen Leersum en Doorn. Wie boodschappen wil doen of ergens naar toe wil, moet een eind lopen of de fiets of de bus pakken.
Als de bewoners van het azc vinden dat ze geen geld hebben voor de bus, moeten ze beter met hun geld omgaan.
Carine Portengen, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers

GEEN GELD

"Als de bewoners van het azc vinden dat ze geen geld hebben voor de bus, moeten ze beter met hun geld omgaan", zegt Carine. De bewoners krijgen wekelijks leefgeld, waarmee ze boodschappen kunnen doen en andere zaken kunnen aanschaffen. In principe zou dat voldoende moeten zijn om ook met de bus te reizen.

'GEEN PROBLEMEN'

Het azc in Leersum is al sinds 1989 in gebruik voor de opvang van asielzoekers. Sinds de zomer worden er ook jongeren onder de 18 opgevangen. Over het algemeen kunnen de bewoners van het azc en de lokale mensen goed met elkaar opschieten, maar dit gaat toch wel echt te ver, vinden de Leersummers.
Jack Verbree woont al jaren in het dorp en heeft eigenlijk nog nooit een vervelende ervaring gehad. "We zeggen goedemorgen en goedemiddag als we elkaar tegenkomen. Ik heb geen problemen met de asielzoekers." Wat de chauffeurs op buslijn 50 overkomt, vindt Jack te ver gaan. "Die mensen doen gewoon hun werk. Ook de bewoners van het azc moeten gewoon een kaartje kopen. Maar nee, dit heb ik in geen jaren meegemaakt", aldus Verbree.

BURGEMEESTER

Burgemeester Frits Naafs gaat op 3 december in gesprek met het COA en Syntus. Hij wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan het gedrag van de vervelende asielzoekers.
De burgemeester vindt het vooral belangrijk dat er aangifte wordt gedaan: "Ik vind dat iedereen die gebruik maakt van het openbaar vervoer zich gewoon moet gedragen. Het COA heeft al veel tijd gestoken in speciale cursussen voor bewoners van het azc over hoe met de bus te reizen. Blijkbaar is dat niet genoeg. Als mensen het te bont maken, moeten die dossiers naar de IND. Dan kan er op een passende manier mee worden omgegaan."
COA en burgemeester willen harde aanpak vervelende asielzoeker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.