Gemeente Utrecht krijgt geen inzicht in integriteitsrapport Uithoflijn

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Het integriteitsrapport over de mogelijke belangenverstrengeling binnen de projectorganisatie van de Uithoflijn is niet gedeeld met de gemeente Utrecht. De raadsfracties van de PvdA en de ChristenUnie stelden gisteren vragen daarover aan wethouder Van Hooijdonk.
De gemeente en provincie willen als gezamenlijke opdrachtgever van de Uithoflijn informatie beter met elkaar delen. De partijen vroegen zich af of dat ook geldt voor dit rapport.
Nee, zo zegt de wethouder. "Het rapport gaat over bedrijfsvoering van de provincie, niet zozeer over de Uithoflijn", zo zei de bestuurder tijdens het vragenuurtje. "We hebben het onderzoek ook niet ontvangen. Ik denk dat de rolverdeling zo kloppend is."

GEEN BELANGENVERSTRENGELING

Uit een integriteitsonderzoek eerder deze week blijkt dat er niet aangetoond kon worden of er sprake was van belangenverstrengeling bij het handelen van een provinciedirecteur. Hij ontsloeg twee topambtenaren in de projectorganisatie van de Uithoflijn die aannemer BAM strak aan de deadline en de kosten hielden.
Het onderzoek toonde wel aan dat er veel banden waren tussen de provinciedirecteur en BAM. Desalniettemin is er tijdens het project altijd gehandeld vanuit het belang van de provincie, zo stelde gedeputeerde Dennis Straat.

BETER INFORMEREN

PvdA-leider in de Utrechtse raad Rick van der Zweth, wil desondanks dat het complete rapport ook naar de raad wordt gestuurd. "Als de gemeenteraad mede-opdrachtgever is van de Uithoflijn, dan is het logisch dat wij die informatie krijgen. We vinden het dus redelijk dat daar om wordt gevraagd."
Van Hooijdonk benadrukt dat ze niet meer weet dan wat al openbaar is. "Ik heb enkel appjes gekregen dat er iets openbaar wordt gemaakt van mijn collega, maar dat is de betrokkenheid die we hebben gehad."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.